3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) először szólalt meg az új egészségügyi jogviszony miatti új munkaszerződések aláírása, illetve alá nem írása után. 

"Örülni semmiképp sem lehet, hogy több mint 5000 egészségügyi dolgozó elhagyta a közfinanszírozott ellátást" - írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján.

Kiemelik: az  elkövetkező 6-12 hónap vízválasztó lesz a magyar egészségügy történetében. Ez alatt ki fog derülni, hogy sikerül-e a szükséges korrekciókat elvégezni, eredményes lesz-e az egészségügy átfogó átalakítása, tud-e hatékonyabb lenni az új működési forma, és kialakul-e egy átláthatóbb, szabályozott működésű, fenntartható, beteg és dolgozói biztonságot egyaránt javító szerkezet és működés.

Az OKFŐ szerint nem olyan sok, a MOK szerint sok a kiesett 5000 egészségügyi dolgozó. Fotó: Depositphotos
Az OKFŐ szerint nem olyan sok, a MOK szerint sok a kiesett 5000 egészségügyi dolgozó. Fotó: Depositphotos

A MOK a március 1-jét nem egy folyamat lezárásának, hanem egy új szakasz kezdetének tekinti (Jenei Zoltán, az Országos Kórházfőigazgatóság vezetője ugyanezt új időszámításnak nevezi az egészségügyi dolgozóknak írt levelében), ahol a nem orvosolt problémák (köztük a 70-80-90 százalékban megállapított ügyeleti díjak és a másnapi pihenőnap nem fizetése) jogszabályok általi korrekcióját próbálják elérni.

A többezer alá nem író bizonyítja a MOK szerint, hogy  a váltás a szükségesnél és indokoltnál sokkal több feszültséggel, konfliktussal járt. Ennek főbb okait ebben látják:

  • az egészségügyi dolgozók folyamatosan változó környezetben, a MOK többszörös kérése ellenére igen rövid idő állt rendelkezésre a szerződéseik megismerésére és a felelős döntésre;
  • alapvető kérdésekben (ügyeleti munkaórák  díjazása, az ügyelet utáni pihenőnap díjazása) nem született jogszabály által garantált megoldás, hanem ismét helyi alkuk döntöttek;
  • az eredeti, sokat vitatott egészségügyi jogviszony-törvényt finomító - de bármikor megváltoztatható -  OKFŐ utasítások nem kaptak  kellő publicitást, és nem csökkentették kellően a kezdeti ellenérzéseket;
  • egyes intézmények vezetői zsarolás jellegű presszióval próbálták rákényszeríteni a kollégákat az aláírásra;
  • az ismét súlyosbodó COVID helyzet többlet lelki terhet adott a döntésnek.

Mint arról lapunk is több cikkben beszámolt, sorra érkeztek a héten a hírek a szerződést alá nem író dolgozókról. Mai hír, hogy Győrben, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban mintegy 10 orvos és közel félszáz ápoló nem írta alá az új szerződést, és távozott ezzel a kórházból, illetve adminisztrációs területen is volt pár felmondás. 

Tegnap pedig arról írtunk, hogy a budapesti Szent László Kórházban, a budapesti Jahn Ferenc Kórházban és a tatabányai Szent Borbála Kórházban történtek nagyobb számú létszámcsökkenések. Korábban a Debreceni Egyetem traumatológiai és kézsebészeti osztályán voltak konfliktusok, de rugalmasan megoldották a felek, a Szegedi Tudományegyetem 300 dolgozója viszont úgy írta alá az új munkaszerződését, hogy három hónapos próbaidőt kötött ki.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!