Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) először szólalt meg az új egészségügyi jogviszony miatti új munkaszerződések aláírása, illetve alá nem írása után. 

"Örülni semmiképp sem lehet, hogy több mint 5000 egészségügyi dolgozó elhagyta a közfinanszírozott ellátást" - írja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján.

Kiemelik: az  elkövetkező 6-12 hónap vízválasztó lesz a magyar egészségügy történetében. Ez alatt ki fog derülni, hogy sikerül-e a szükséges korrekciókat elvégezni, eredményes lesz-e az egészségügy átfogó átalakítása, tud-e hatékonyabb lenni az új működési forma, és kialakul-e egy átláthatóbb, szabályozott működésű, fenntartható, beteg és dolgozói biztonságot egyaránt javító szerkezet és működés.

Az OKFŐ szerint nem olyan sok, a MOK szerint sok a kiesett 5000 egészségügyi dolgozó. Fotó: DepositphotosAz OKFŐ szerint nem olyan sok, a MOK szerint sok a kiesett 5000 egészségügyi dolgozó. Fotó: Depositphotos

A MOK a március 1-jét nem egy folyamat lezárásának, hanem egy új szakasz kezdetének tekinti (Jenei Zoltán, az Országos Kórházfőigazgatóság vezetője ugyanezt új időszámításnak nevezi az egészségügyi dolgozóknak írt levelében), ahol a nem orvosolt problémák (köztük a 70-80-90 százalékban megállapított ügyeleti díjak és a másnapi pihenőnap nem fizetése) jogszabályok általi korrekcióját próbálják elérni.

A többezer alá nem író bizonyítja a MOK szerint, hogy  a váltás a szükségesnél és indokoltnál sokkal több feszültséggel, konfliktussal járt. Ennek főbb okait ebben látják:

  • az egészségügyi dolgozók folyamatosan változó környezetben, a MOK többszörös kérése ellenére igen rövid idő állt rendelkezésre a szerződéseik megismerésére és a felelős döntésre;
  • alapvető kérdésekben (ügyeleti munkaórák  díjazása, az ügyelet utáni pihenőnap díjazása) nem született jogszabály által garantált megoldás, hanem ismét helyi alkuk döntöttek;
  • az eredeti, sokat vitatott egészségügyi jogviszony-törvényt finomító - de bármikor megváltoztatható -  OKFŐ utasítások nem kaptak  kellő publicitást, és nem csökkentették kellően a kezdeti ellenérzéseket;
  • egyes intézmények vezetői zsarolás jellegű presszióval próbálták rákényszeríteni a kollégákat az aláírásra;
  • az ismét súlyosbodó COVID helyzet többlet lelki terhet adott a döntésnek.

Mint arról lapunk is több cikkben beszámolt, sorra érkeztek a héten a hírek a szerződést alá nem író dolgozókról. Mai hír, hogy Győrben, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban mintegy 10 orvos és közel félszáz ápoló nem írta alá az új szerződést, és távozott ezzel a kórházból, illetve adminisztrációs területen is volt pár felmondás. 

Tegnap pedig arról írtunk, hogy a budapesti Szent László Kórházban, a budapesti Jahn Ferenc Kórházban és a tatabányai Szent Borbála Kórházban történtek nagyobb számú létszámcsökkenések. Korábban a Debreceni Egyetem traumatológiai és kézsebészeti osztályán voltak konfliktusok, de rugalmasan megoldották a felek, a Szegedi Tudományegyetem 300 dolgozója viszont úgy írta alá az új munkaszerződését, hogy három hónapos próbaidőt kötött ki.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.