3p

Azonnali moratóriumot javasol a kémszoftverek használatára egy friss európai parlamenti jelentéstervezet.

"Magyarországon és Lengyelországban a kémprogramok a rendszer szerves részét képezik, egy olyan rendszerét, amelyet úgy építenek fel, hogy ellenőrizze, sőt elnyomja az állampolgárokat, vagyis a kormány kritikusait: az ellenzéket, az újságírókat, a közéredekű bejelentőket" – írja a Népszava Sophie in’t Veld holland liberális európai parlamenti képviselő brüsszeli sajtótájékoztatója után, aki jelentéstervezet készített a Pegasus és a hozzá hasonló kémszoftverek használatáról.

Még csak jelentéstervezet a kémszoftverekre vonatkozó moratórium. Fotó: Depositphotos
Még csak jelentéstervezet a kémszoftverekre vonatkozó moratórium. Fotó: Depositphotos

A dokumentum az uniós képviselő-testületben márciusban megalakult Pegasus vizsgálóbizottságban megtartott meghallgatásokon elhangzottakra, a tagállamokban tett látogatásokon szerzett tapasztalatokra és a rendelkezésre álló nyilvános írásos forrásokra támaszkodik.

Mint in’t Veld közölte, a nemzetbiztonságra hivatkozva egyetlen kormány sem volt hajlandó információkat megosztani a testülettel.

A szerző szerint az EU-tagországok a kormányai széles körben használják a kémprogramokat a polgárok ellen, és négy vagy öt tagállamban nyíltan visszaélnek a kémszoftverekkel, amelyeket politikai célokra használnak. 

A jelentéstervezet készítője ezért határozott európai választ sürget, amelynek része lenne egy azonnal moratórium a technológia értékesítésére, megszerzésére, átadására és használatára. Javaslata szerint a moratóriumot csak országonként lehetne feloldani, és csak akkor, ha bizonyos feltételek teljesülnek, például ha a megfelelő bűnüldöző, ügyészi és igazságügyi hatóságok a kémprogrammal való állítólagos visszaélések minden esetét teljes körűen kivizsgálják és haladéktalanul megoldják; ha a kémprogramok használatát szabályozó keretrendszer összhangban van a nemzetközi normákkal és bírósági gyakorlattal; ha a tagállam hozzájárul, hogy az Europol, az EU bűnüldöző hatósága kivizsgálhassa a kémprogram jogellenes használatára vonatkozó állításokat.

A jelentéstevő javasolja továbbá, hogy készüljön egy lista azoknak a foglalkozási ágaknak a képviselőiről is, akiket nem lehet kémszoftverrel megfigyelni, idesorolná az ügyvédeket, az újságírókat, a politikusokat és az orvosokat. Indítványozza azt is, hogy az állam- és kormányfői testület tartson vitát és folytasson vizsgálatot a Pegasus megfigyelési botrányról. Ugyancsak sürgeti az Európai Bizottságot, hogy használja ki minden hatáskörét a kémprogramokkal való visszaélések mélyreható kivizsgálására. 

A Pegasus és más szoftverek használatát vizsgáló EP-különbizottság várhatóan jövő márciusban, hosszabbítás esetén júniusban fejezi be a tevékenységét, a képviselők akkor fogják jóváhagyni a végleges jelentést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!