2p

Az EJEB lényegében ezt mondta ki nemrég egy perben.

A 444 cikke szerint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága abban a perben, amelyet Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje kezdeményezett, lényegében azt mondta ki, hogy Magyarországon nincs független, külső kontroll a titkos megfigyelések elrendelése és végrehajtása felett, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) lényegében alkalmatlan ezen hiányzó funkciók betöltésére.

Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

A portál cikke szerint az ügy, amelyben ez a döntés megszületett, úgy indult, hogy amikor az ügyvéd éppen Jávor Benedek EP-képviselővel beszélt telefonon, a hívás megszakadt, és az elejéről visszahallotta az egész addigi beszélgetést – ez olyankor szokott előfordulni, ha valaki rögzíti a beszélgetést. Hüttl Tivadar ezután panaszt tett a titkosszolgálatokat felügyelő minisztereknél, és a szolgálatok parlamenti ellenőrzésére hivatott Nemzetbiztonsági bizottságához fordult, hogy kiderítse, valóban lehallgatták-e. Vizsgálat azonban nem indult az ügyben, miután a bizottság leszavazta ezt.

A 444 szerint az ügyvéd ezután fordult az EJEB-hez, amely meg is állapította, hogy nincs itthon független ellenőrzése az ilyen fajta adatgyűjtéseknek. A NAIH azért jött a képbe, mert elvileg jogosult vizsgálni a titkosszolgálatok tevékenységét, ezért nyilvánult meg a Pegasus-ügyben is. Az EJEB szerint viszont, mivel a titkosszolgálatok megtagadhatják a hozzáférést egyes iratokhoz, a NAIH nem alkalmas a független ellenőrzésre. A TASZ közleménye szerint ez az ítélet is alátámasztja, hogy csak a kormányzati akaraton múlik, hogy politikai célok szolgálatába állítják-e a titkosszolgálatokat.

(444.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!