1p

A hazai GDP növekedése mind éves, mind negyedéves alapon messze felülteljesítette a V4 régió országainak növekedését.

Mint arról beszámoltunk, a KSH közlése szerint a magyar gazdaság idei második negyedéves növekedése 6,5 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakáénál. Ami azért is megsüvegelendő, mert például a V4-országok másik három tagjáét is felülmúlja - derül ki a Magyar Bankholding lapunkhoz eljuttatott elemzéséből.

Eszerint a lengyel GDP messze alulmúlva a várakozásokat 2,3 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest, míg éves alapon 5,3 százalékkal, szezonálisan kiigazítva 4,5 százalékkal bővült. A cseh GDP mindössze 0,2 százalékkal nőtt negyedéves, 3,6 százalékkal éves alapon, a szlovák GDP pedig 0,4 százalékkal nőtt negyedéves, és mindössze 1,6 százalékkal éves alapon.

A cseh és a szlovák gazdaság növekedését visszafogta a járműgyártást sújtó chip- és más alkatrészek hiánya, amit a hazai gazdasággal ellentétben más ágazatok nem tudtak ellensúlyozni. A cseh és a szlovák gazdaság teljesítménye minimális mértékben még a járvány előtti szinttől is elmarad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!