Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

És hogy hány egyedülállónak van gyereke, de az élettársi kapcsolatban élők és a házasok sem maradnak ki. Alapos infografikát rakott össze a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH a népszámlálások és a 2016. évi mikrocenzus adatai alapján elkészített egy interaktív grafikont, mely a magyarországi családtípusok 1980–2016 közötti alakulását, valamint a családok összetételét mutatja be. Konkrétabban azt, hogy hány egyedülálló férfi és nő, illetve hány házaspár és élettársi kapcsolatot fenntartó ember él az országban, valamint azt is, hogy közülük hánynak van egy vagy több gyereke, meg azt, hogy hánynak nincs egy sem.

A grafikon pofonegyszerűen működik: csak rá kell kattintani a felkínált négy lehetőség közül bármelyikre, és már meg is kapjuk az adott kategória számait, a területi eloszlás adatait, és az adatok alakulását a nyolcvanas évek elejétől 2016 végéig. Alapbeállításon a gyermekteleneket mutatja, de a bal fölső sarokban lehet növelni a gyerekek számát nullától négy vagy többig.

Ezek alapján egyebek mellett kiderül, hogy két éve

  • több mint 463 ezer egyedülálló, gyermektelen férfi élt az országban,
  • szingli nőből 753 ezer volt gyerek nélkül,
  • 793 ezer olyan házaspárt tartottak nyilván Magyarországon, akik nem vállaltak gyereket,
  • gyermektelen élettársi kapcsolatból pedig 234 ezer volt.

Egygyermekes házaspárból 450 ezer volt két éve, és kétgyermekesből is 374 ezer, az Orbán Viktornak kedves háromgyermekes típusból 109 ezer volt, a miniszterelnök vágyálmát beteljesítő négy vagy többgyerekesből viszont már csak 29 ezer. Megmaradva a népességfogyás elleni legjobb fegyvernél: legalább négygyermekes élettársi kapcsolatban 12 ezren éltek - ennyi gyereket nevelt egyedül majdnem 8 ezer nő és kereken 725 férfi is.

Érdekesség, hogy a szingli, gyermektelen férfiak és nők száma is csökkent valamelyest a 2011-es csúcs óta. Gyermektelen házaspárból viszont sokkal több, 1 millió 66 ezer volt 1980-ban. A gyermektelen élettársi kapcsolatok - melyeket 1990-től fogva számolnak - ezzel szemben megsokszorozódtak, folyamatos növés mellett a rendszerváltás korabeli 63 ezerről léptek fel 2016 végéig közel 235 ezerre.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.