<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt órákban.

  • Volodimir Zelenszkij vasárnap esti beszédében azt mondta, előrelépést ért el Ukrajna a nemrégiben indított ellentámadásában. Eszerint két települést foglaltak el délen, egy harmadikat keleten, valamint további területeket az ország keleti részén. „Az ukrán zászlók visszatérnek oda, ahol joggal kellene lenniük” – tette hozzá. Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője közzétett egy képet, amint a katonák felhúzzák az ukrán zászlót egy falu fölé, amely szerinte Ukrajna déli részén található.
  • Orosz források szerint vasárnap nyugodt volt a helyzet a csapataik által ellenőrzött dél-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű körül. Az már a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közleményéből derül ki, hogy az utolsó megmaradt fő külső elektromos vezetéket is elvágták, bár egy tartalék vezeték továbbra is ellátja árammal a hálózatot. Az atomerőmű hat reaktora közül csak egy maradt működőképes.
  • Több tízezren gyűltek össze Prágában vasárnap, hogy tiltakozzanak a megugró energiaszámlák miatt, és követeljék az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen kirótt szankciók megszüntetését. Körülbelül 70 ezer szélsőjobboldali és szélsőbaloldali elem fogott össze a „Csehország először” tüntetésen, hogy új megállapodást sürgessenek Moszkvával a gázszállításról és az ukrajnai fegyverküldés leállításáról.
  • Egy orosz újságíróra 24 év börtön vár hazaárulás miatt. Ivan Szafronovra, a Kommerszant és a Vedomosztyi egykori katonai tudósítójára „rekord” ítéletet szabhatnak ki hazaárulás vádjával abban a perben, amelyet titkos bizonyítékokkal zárt ajtók mögött folytattak le. Várhatóan hétfőn hirdet ítéletet egy orosz bíró az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb büntetőeljárásában egy orosz újságíró ellen.

Orosz támadásokban megsérült lakóházak az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpinyben 2022. augusztus 31-én. Irpinyt és a Kijevi terület északi részén fekvő más településeket a háború elején, februárban és márciusban érték heves orosz tüzérségi támadások, amikor az orosz hadsereg megpróbálta elérni az ukrán fővárost. Fotó: MTI/EPA/Szerhij DolzsenkoOrosz támadásokban megsérült lakóházak az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpinyben 2022. augusztus 31-én. Irpinyt és a Kijevi terület északi részén fekvő más településeket a háború elején, februárban és márciusban érték heves orosz tüzérségi támadások, amikor az orosz hadsereg megpróbálta elérni az ukrán fővárost. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

  • Az orosz államot bíróság elé kell állítani a Szovjetunió által elkövetett történelmi bűncselekmények miatt – mondta Szergej Loznyica ukrán rendező új dokumentumfilmjének, a Kijevi pernek a velencei bemutatója előtt. Loznyica egy sajtótájékoztatón azt mondta, bűnbánatot kell mutatni a múlt hibáiért. „A történelem megismétli önmagát, amikor nem tanulunk a történelemből, amikor nem tanultuk, és nem akarjuk tudni, mi történt velünk” – mondta.
  • Svédország kijelentette, hogy az Oroszországgal fennálló fokozott feszültségek közepette „magas fokú készültségben” van, mivel a közelgő választásokon külső beavatkozástól tart. A skandináv ország nemrégiben újjáalakított pszichológiai védelmi ügynöksége azt mondta, a NATO-csatlakozási kérelmet követően megnövekedett, külföldi forrásokból származó aktivitást tapasztalt, és felkészült arra, hogy a szeptember 11-i szavazást megelőzően „valami kivételes dolog” történhet.
  • Kína legfelsőbb törvényhozója, Li Zhanshu részt vesz a hetedik Keleti Gazdasági Fórumon a héten Vlagyivosztokban, ezzel ő lesz a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki az ukrajnai háború kezdete óta Oroszországba látogatott. Li, a Nemzeti Népi Kongresszus Állandó Bizottságának elnöke szerdától szeptember 17-ig tesz hivatalos látogatást Oroszországban, Mongóliában, Nepálban és Dél-Koreában a Xinhua hírügynökség szerint. Oroszországban való tartózkodása alatt részt vesz a hétfőn kezdődő négynapos fórumon.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.