3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az országos tisztifőorvos azt mondja, hogy a fertőzöttek száma még egy-két hétig növekszik, ezért nagyon fontos a járványügyi intézkedések betartása. Ugyanakkor lényeges az is, hogy naponta kiszellőztessük a fejünket, és eltereljük gondolatainkat a krízisről. A jelenlegi helyzet ugyanis lelkileg is nagyon megterhelő.

A fertőzöttek számának növekedésével kell számolnunk a következő hetekben, jelentette ki Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.

A járványgörbe meredeken ível felfelé. (…) Egy-két nehéz hétnek nézünk elébe. (…) Messze nincs itt a nyitás ideje

- fogalmazott.

Most jobban terjed a vírus 

Felidézte a ma reggel közölt járványügyi adatokat: az elmúlt egy napban 207 Covid-beteg hunyt el – ez új rekord  –, 10 386-an vannak kórházban, közülük 1170-en lélegeztetőgépen. Az új fertőzöttek száma 6502.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)
Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

Az országos tisztifőorvos megismételte, hogy a harmadik hullámért az itthon már dominánssá vált brit mutáns a felelős, amely

nem csak fertőzőbb az „alapverziónál”, hanem veszélyesebb is, és a fiatalokat is egyre inkább veszélyezteti.

A koronavirus.gov.hu adatai szerint a 207 elhunyt között 13 olyan személy van, aki 50 év alatti – igaz, túlnyomó többségüknél fel van tüntetve valamilyen alapbetegség. (Két esetben pedig feltöltés alatt vannak az adatok.)

Minderre tekintettel Müller Cecília azt kérte mindenkitől, hogy tartsa be a higiéniás szabályokat, ha tud, dolgozzon otthonról, kerülje a nem szükséges kontaktusokat, mosson kezet, tartsa meg a szükséges távolságot a másiktól, és viseljen maszkot.

Most sokkal inkább terjed a vírus

- figyelmeztetett. Szerinte ha valaki

negyed órát tartózkodik egy légtérben egy fertőzött személlyel maszk nélkül, akkor biztosan elkapja a vírust, amely elsősorban tüsszentés, köhögés és beszéd útján terjed.  

Mindenki maximálisan figyeljen oda magára és embertársaira is, kérte.

Kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit meggyötör, és megterheli a lelkünket. Ezért fontos, hogy néha eltereljük a gondolatainkat a vírusról, és napi 1-2 órát sétáljunk vagy sportoljunk, az egyéni sportolás ugyanis a szabadban is megengedett.

Ez a mentális egészségünknek is jót tesz

- fűzte hozzá.

Megint kevesebb vakcina jött

Az országos tisztifőorvos az oltásokkal kapcsolatban azt mondta: ma 54 ezer adag Moderna és 21 600 adag AstraZeneca vakcina érkezett – utóbbi mennyiség kevesebb mint harmada a vártnak.

Hozzátette: a jövő héten is a jelzettnél kevesebb oltóanyag érkezik majd. Az AstraZeneca-oltások külföldi felfüggesztéséről ezúttal nem tett említést. (Háttéranyagunk a témában: Ezért függesztették fel az AstraZenecát - már 19 európai ország szünetelteti a használatát.)

Szerinte 3,3 millióan regisztráltak eddig vakcinálásra, országosan pedig már 6000 aktív oltópont működik.

Az oltóanyag mennyisége szab határt az oltás ütemének

- fogalmazott. Eddig 1 millió 442 ezer embert oltottak be itthon, közülük több mint 400 ezren már a második oltást is megkapták.

Egyúttal arra kérte az időseket, hogy – ha még nem tették meg – regisztrálják magukat. És azt is kérte, hogy legyünk toleránsak és türelmesek egymással és az egészségügyi ellátórendszerrel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!