4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hová kerülnek a napokban érkező és érkezett vakcinák? Ez is kiderült az operatív törzs mai tájékoztatóján. 

A tájékoztatón elsőként György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy a magyar lakosság 16,4 százalékát már beoltották, ezzel az átoltottsági szinttel jelenleg Európa második helyén állunk – Magyarországot Málta előzi meg a listán.

A beérkezett vakcinaszállítmányokkal kapcsolatban elmondta, hogy a Pfizer ampullái a kórházi oltópontokra kerülnek majd – ide 31 embert küldhetnek majd a háziorvosok átlagosan, míg a praxisok öt ampulla kínai oltóanyagot is kapnak újabb első oltások beadására – 275 ezer adagot pedig második körös vakcinaként osztanak ki. Emellett az államtitkár elmondta, hogy több mint 2000 praxisnak jut 10 adag AstraZeneca oltás, míg a Moderna beérkezett vakcináival kapcsolatban elmondta, hogy ezek jelentős része szintén a második oltásokra kell majd, azonban a budapesti háziorvosok közt szétosztanak 11 200 dózist.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ezután ismertette a szabálysértési statisztikákat:

  • a közterületi maszkviselés hiánya miatt 588,
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 13,
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 6 esetben intézkedtek a rendőrök.

Mohácson a kiérkező rendőrök egy vendéglátóhelyet bezárattak, miután az alkalmazottak nem viseltek maszkot, ellenük is eljárás indul – tette hozzá.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 336 személy ellen kellett fellépni, közülük heten túl messzire merészkedő kutyasétáltatók voltak. Az intézkedés bevezetése óta összesen 53 753 esetben intézkedtek a rendőrök a korlátozások megsértése miatt.

Így alakultak a karanténszámok

Az elmúlt 24 órában 4390 új házi karantént rendeltek el, így összesen 50 096-an vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt. Arról Kiss ezúttal nem közölt adatokat, hogy a rendőrség pontosan hány karanténellenőrzést végzett, azt viszont elárulta, hogy az alkalmazáson keresztül 4438-an kommunikálnak a hatósággal.

Müller Cecília: szinte csak az brit mutáns van jelen Magyarországon

Szinte 100 százalékossá vált az brit mutáns jelenléte a hazai megbetegedésekben – kezdte tájékoztatóját az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy több kutatás is készült a harmadik hullámmal kapcsolatban. A tavaly november indított felmérés keretében több mint két millió koronavírusos brit adatain keresztül vizsgálták a járvány viselkedését – Müller Cecília erre hivatkozva kijelentette, hogy

a mutáns nemcsak fertőzékenyebb, hanem több mint 50 százalékkal magasabb halálozási arányt eredményez.

Forrás (Youtube/M1)
Forrás (Youtube/M1)

A kutatás alapján ezer embert vizsgálva a 60 évesek közül átlagosan hatan vesztették életüket, addig a brit mutáns esetében ez a ráta már kilencre ugrott. Müller Cecília ezután a higiéniás előírások betartására emlékeztetett mindenkit.

Ismételten elmondta, hogy nagyon komoly terhelés van az egészségügyi ellátórendszeren, és egyszerűen nincsen az a munkaerőmennyiség amely elegendő lenne, ezért toboroznak önkénteseket és vonnak be katonákat is a védekezésbe.

A halálozások és lélegeztetésre szorulók számában is rekordot jelentő reggeli koronavírus statisztikával kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy ne azért tartsa be a szabályokat, mert azt valaki bevasalja, hanem azért, mert kötelességünk másokat is megvédeni a betegségtől. A lélegeztetőgépre kerülő betegek közt sok a fiatal, többeknél pedig semmilyen alapbetegséget sem találtak.

Kérdések

A játszótéri járvány elleni védekezéssel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy a homokot mindenképpen cseréljék a játszótereken, mivel a nem letakart homokozók szennyeződhetnek, a kültéri eszközöket pedig fertőtleníteni kell, valamint annak fontosságát is hangsúlyozta, csak egészséges gyermek és szülő érkezzen a játszótérre.

Végül arról is beszélt, hogy jó döntésnek bizonyult az egészségügyi dolgozókat oltani először, miután az összes igazolt fertőzött csupán 1,4 százalékát teszik ki a járvány kezdete óta – jelenleg 285 aktív fertőzött egészségügyisről tudnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!