5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyelőre csak néhány nagy művész távozott, de ha többen megindulnak, a részvényeken még inkább látszani fog. A cég kitart a tudományos világot megkérdőjelező podcaster mellett.

A Spotify úgy próbál egyensúlyozni az egyre dagadó Joe Rogan-botrányban, hogy bejelentette: figyelmeztetést tesz közzé minden olyan tartalomban, podcastben, amelyik érinti a Covid témáját, majd a figyelmeztetésben megjelenő linkek megbízható forrásokhoz irányítják a hallgatókat. Emellett nyilvánosságra hozzák a platform-szabályzatukat is.

Borítékolható botrány

Világos tehát, hogy a botrányt elindító Joe Rogan Experience nevű podcast-sorozatot nem kívánják megszüntetni annak ellenére, hogy több előadó jelezte: ebben az esetben ő távozik a platformról. Ezt többen már meg is tették, köztül Neil Young és Joni Mitchell. Joe Rogan podcast sorozata viszont semmiképpen sem az, amitől a Spotify könnyen megválna, hiszen úgy tűnik, a leghallgatottabb műsorról van szó, becslések szerint több tíz millió emberhez eljut. Nem mintha nem lehetett volna borítékolni a botrányt előre, kritikusok szerint legalábbis mindenképpen, hiszen Rogan arról ismert, hogy gyakran interjúvol meg összeesküvés-elméletben hívőket, vagy tudomány tagadókat.

Most azonban, a műsor történetében először, a Dr. Robert Malone-nal készített beszélgetés után 250 tudós, nővér és egészségügyi dolgozó tett közzé egy nyílt levelet,  amely a Spotifyt, konkrétabban pedig Joe Rogant azzal vádolta, hogy hozzájárul a dezinformációk terjesztéséhez.

„A Covid-19 világjárvány alatt Joe Rogan többször terjesztett félrevezető és hamis információt a podcastjában, ezzel kétséget gerjesztve a tudomány és az orvostudomány hitelességében. Fiatalokat és gyerekeket akart lebeszélni az oltásról, helytelenül állította, hogy az mRNS-vakcinák génterápiának minősülnek, az invermectint javasolta a COVID-19 gyógyítására (az egészségügyi hivatal ellentétes ajánlása ellenére), és megalapozatlan összeesküvés elméleteket terjesztett. Az #1757-es epizódban Dr. Robert Malone-nal beszélgetett, akit korábban kitiltottak a Twitterről a Coviddal kapcsolatos hamis állítások terjesztése miatt. Dr. Malone arra használta a podcastet, hogy további alaptalan vádakat terjesszen beleértve ebbe azt a megalapozatlan elméletet, hogy állami vezetők ’hipnotizálták’ az embereket. (…) Továbbá Dr. Malone egy azon vendégek közül a Joe Rogan sorozatban, akik a járványügyi intézkedéseket a Holokauszthoz hasonlították.”

Vannak művészek, akik a gazdasági haszon elé helyezik az elveket?

Elsőként Neil Young állította választás elé a piaci vezető pozícióban levő céget: kijelentette, hogy vagy Rogan marad vagy ő. A Spotify válaszul elkezdte eltávolítani Young dalait annak ellenére, hogy a „Heart of Gold”, a „Harvest Moon” vagy az „Old man” több száz millió streamet is megért a platformon, továbbá Young elmondása szerint a lejátszásainak 60 százaléka a Spotifyról származik. Kommentátorok szerint Young, egyébként ezek szerint igen bátor lépése egy nagy formátumú kihívás a félreinformálás és szabad véleménynyilvánítás körüli vitában, emellett pedig felveti a kérdést azzal kapcsolatban is, hogy az előadóművészek mennyiben tudják és akarják kontrollálni azt, hogy a műveik milyen platformon jelennek meg.

Neil Young - fotó: Andrea Barsanti, Spirit Road, Wiki Commons
Neil Young - fotó: Andrea Barsanti, Spirit Road, Wiki Commons

Néhány napja Joni Mitchell is csatlakozott Younghoz: „Úgy döntöttem, hogy visszavonom minden művemet a Spotifytól. Felelőtlen személyek hazugságokat terjesztenek, és ez az emberek életébe kerül. Szolidáris vagyok Neil Younggal és a nemzetközi tudományos és orvosi közösséggel ebben a témában”, jelentette be a honlapján. Mitchell „Blue” című albumát minden idők egyik legjobbikának tartják, vele pedig Young nem kis szövetségesre tett szert, és a platform is egyre nagyobb bajba kerülthet, különösen, hogy Young követői a Spotify bojkottjára szólítják fel ismerőseiket: a #CancelSpotify egyre elterjedtebb hashtaggé válik.

Világos, hogy a Rogan eltávolításával több tíz millió hallgatót bukna a vállalat, de ha több jelentős előadó csatlakozik Younghoz és Mitchellhez és az egyébként hasonlóan nyilatkozó Niels Lofgranhez, továbbá a #ByeSpotify teamhez, nagy bajba kerülhet a társaság. Ezt próbálja balanszírozó nyilatkozataival kivédeni és új Covid-figyelmeztetésekkel semlegesíteni, de aligha fog mindez könnyen eredményre vezetni.

Országos barátok

Mitchell és Young évszázados barátok, Mitchellnek 3,7 millió havi hallgatója van a spotify-oldala alapján, Youngnak 6,2 millió. Mindketten elkapták a gyermekbénulást abban az időben, amikor az oltás még nem volt elérhető. Világos, hogy ez is része annak, hogy különösen érzékenyek az oltástagadásra.

A Spotify meddig mehet el? - fotó: pixabay
A Spotify meddig mehet el? - fotó: pixabay

A Spotify-részvények zuhannak

A Spotify piaci részesedése az Egyesült Államokban 2010 óta 7 százalékról 83 százalékra emelkedett tíz év alatt, ez a helyzet pedig nyilvánvalóan nehézzé teszi, hogy az előadók Younghoz és Mitchellhez csatlakozzanak, ahogy az is, hogy a legnagyobb sztárok közül is sokan eladták a zenéjük kiadói jogát hatalmas összegekért, emiatt viszont nincs többé irányítási joguk fölötte.

Young bejelentését követően viszont a Spotify – egyébként is lejtmenetben levő - részvényeinek árfolyama két nap alatt 6 százalékot csökkent, és a piaci kapitalizációja körülbelül 2,1 milliárd dollárt zuhant három nap alatt. Múlt péntekre az árfolyam a 19 hónap alatt legrosszabb 171,32 dollár árfolyamról 172,98 dollárra növekedett, ám ezután érkezett Joni Mitchell bejelentése. A befektetők nyilvánvalóan attól tartanak, hogy a két művész hólabda-hatást eredményez, és előadók tömeges távozása a Spotify piaci helyzetét súlyosan veszélyeztetheti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!