<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
MTI

Akkor is, ha sikerül tartani a szigorúbb párizsi klímacélt.

Soha nem látott hőhullámokra, 40 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletekre kell számítani nyaranta Nagy-Britanniában még akkor is, ha sikerül 1,5 fokon tartani a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest - figyelmeztettek csütörtökön brit szakértők.

Az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amelyet Nagy-Britanniában mértek, 38,7 Celius-fok volt. Ezt Cambridge-ben jegyezték fel 2019. július 25-én.

A bolygó már most is extrémmagas hőmérsékletektől szenved az 1,1-1,2 fokos globális felmelegedés következtében - figyelmeztetett a 2020-ra vonatkozó brit klímajelentés közzététele alkalmából Liz Bentley, a brit Királyi Meteorológiai Társaság főigazgatója.

Ha ehhez hozzáveszünk még 0,3 fokot, a hőhullámok még intenzívebbek lesznek, valószínűleg 40 fok is lesz Nagy-Britanniában, olyan meleg, amilyet még soha nem láttunk, és másfél fokos globális felmelegedés esetén ez nemcsak egyszer-kétszer fordul majd elő, hanem rendszeresen - mondta.

illusztráció (MTI)illusztráció (MTI)

Mike Kendon, a klímajelentés szerzője a BBC-nek nyilatkozva valós veszélynek nevezte a 40 fokos hőhullámokat az Egyesült Királyságban, hangsúlyozva, hogy a klíma melegedése már most érezteti hatását a szigetországban, csakúgy, mint a világ többi részén.

A csütörtökön publikált brit klímajelentés szerint 2020 a harmadik legmelegebb, az ötödik legcsapadékosabb és a nyolcadik legnaposabb esztendő volt, és az első olyan év, amely mindhárom mutatót tekintve az első tíz között volt. A téli átlaghőmérséklet 5,3 fok volt, 1,6 fokkal magasabb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál.

Az Anglia déli részén 2020 augusztusa elején hat egymást követő napon mért 34 Celsius-fok az utóbbi 60 év egyik legjelentősebb hőhulláma volt az Egyesült Királyságban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.