5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Kedden közli a KSH az áprilisi inflációs adatokat, amely várhatóan az utóbbi évek egyik legnagyobb növekedését hozhatja majd. Ugyanakkor a maginfláció esetében nem feltétlen kell kiugró értékre számítani, igaz ebben az is közrejátszik, hogy a napokban módosították annak számítási módját.

Tavaly számos termék lett látványosan olcsóbb, részben a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés okán, idén viszont ugyancsak egy sor cikk lett drágább a várható gazdasági növekedés és az élénkülő aktivitás miatt. Ezek közül az üzemanyagoknak komoly a súlya az inflációs kosárban, és miután a 2020-as bázisár messze elmaradt az idei értékektől, az első három hónapot követően várhatóan áprilisban is jelentősen meglöki majd az infláció értékét. (Az üzemanyagok inflációs hatásáról néhány napja közölt anyagot a Privátbankár)

Van egy másik tétel is: a dohánytermékek drágulása. Ezen cikkek ára április elején az adóváltozások miatt ugrott meg, ez a havi mutatóban biztos, hogy vissza fog köszönni. Ugyan az áprilisi adóemelés kisebb mértékű, mint a január elején végrehajtott, figyelmeztető lehet, hogy az első havi inflációs adatokat kommentálva az MNB azt írta, hogy a 2,7 százalékos infláció és az ennél sokkal jelentősebb, 4,2 százalékos maginfláció hátterében elsősorban az alkohol és dohánytermékek magasabb árdinamikája állt.

A dohánytermékek áprilisi drágulása ugyanakkor a maginflációra már nem lesz hatással. A KSH ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy módosítják annak számítását. A hivatal azt közölte, hogy az európai gyakorlatot is figyelembe véve áprilistól a Központi Statisztikai Hivatal módosítja a maginfláció számításához használt termékek és szolgáltatások körét: a jövőben a szeszes italok és a dohányáruk árváltozását már nem veszi figyelembe a mutatószám meghatározásához.

A maginflációt már nem növeliA maginflációt már nem növeli

„A szeszes italok és a dohányáruk árát az utóbbi években jelentősen befolyásolta a jövedéki adó mértékének rendszeres, éven belüli többszöri, európai uniós jogszabály által előírt változtatása, így az európai intézmények gyakorlatát is alapul véve döntött a KSH a maginflációs mutató számításának módosításáról” – emeli ki Quittner Péter, a KSH Fogyasztói árak osztályának vezetője.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.