2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A kormány letörte az inflációt: az erősebb versennyel az online árfigyelő-rendszerrel és a kötelező akciózással megszüntette az ár-profit spirált - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Nagy Márton nagyon jó hírnek nevezte a januári infláció 3,8 százalékos mértékét, és úgy vélte, az infláció ami ilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozik. Ez nem monetáris jelenség és nem kereslet oldali, hanem kínálat oldali infláció, amely az energia, az árfolyam és az ár-profit spirál eredménye - mondta. Az emelkedő infláció mögötti jelenségek megszűntek, ezek nem fognak visszajönni  - jelentette ki a miniszter.

A fogyasztás csak lassan emelkedhet. Fotó: Pixabay
A fogyasztás csak lassan emelkedhet. Fotó: Pixabay

Arra is kitért, hogy tavaly novemberben és decemberben a kiskereskedelmi forgalom már bővült, és megjegyezte, hogy óvatos optimizmust érzékelnek a lakosság fogyasztási kedvének visszatérésével. Szerinte a fogyasztás helyreállása nem fog problémát okozni sem az inflációban, sem a külkereskedelmi egyenlegben, az egyensúlyt fogja javítani a költségvetés áfa-bevételein keresztül.

Beszámolt a Nemzeti Tőkeholding (NTH) első éves működéséről, a Baross Gábor Tőkeprogram menetéről is. Az NTH jelenleg 51 tőkealap koordinálást végzi, amelyek jegyzett tőkéje összesen 3386 milliárd forint. Az NTH-val lényegében a második legfontosabb finanszírozási ágat, a hitel után a tőkét is közvetlenül a gazdaságpolitikai eszköztárhoz tudják csatolni - hangsúlyozta a miniszter.

Tavaly átalakították az állami tőkealapok intézményi hátterét, azok kikerültek a fejlesztési bankok alól, valamint növelték a tőkealapok aktivitását, ez utóbbi által 415 milliárd forintnyi tőke jutott el a gazdaságba. A miniszter az állami tőkealapok aktivitása érdekében tett lépések között említette például a passzív (semmilyen aktivitást nem mutató alapok) felszámolását, valamint hogy a többi alap számára olyan kritériumrendszert állítottak fel, amivel arra ösztönözték az érintetteket, hogy a gazdaságba kihelyezendő pénzeket növeljék.

A Baross Gábor Tőkeprogram 600 milliárd forintos keretéből eddig 165 milliárd forintot helyeztek ki. A fennmaradó 435 milliárd forintot a program másik két pillérére fordítják: a zöld alapok létrehozására 140 milliárd forintot, a meglévő jól működő alapok forrásainak bővítésére  250-300 milliárd forintot allokálnak. (MTI)
   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!