6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Számos szolgáltatásból, aktivitásból és rendezvényről kitilthatják Németországban ősztől azokat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen, derül ki egy kiszivárgott kormányzati dokumentumból. A cél nyilvánvalóan az, hogy rábírják az ellenkezőket a vakcina elfogadására, és ezáltal csökkentsék a negyedik hullám erejét. Az oltatlanok hátrányos megkülönböztetése azonban Németországban is vitatott, és etikai kérdéseket is felvet.          

Meglehetősen explozív tartalmú dokumentumot küldött szét a tartományoknak a német szövetségi Egészségügyi Minisztérium a közelmúltban.

Célkeresztben az oltatlanok

A dokumentumban – amelyet a Die Welt szellőztetett meg – a német kormány

szigorú és szelektív korlátozó intézkedéseket javasol a koronavírus-járvány elleni harc jegyében az idei őszre és télre.

Németországban a járványkezelésben viszonylag szabad kezet kapnak a tartományok, amelyek vezetői azonban rendszeresen egyeztetnek egymással és a szövetségi kormánnyal.

A tervezett szigorítások

elsősorban az oltatlanok életét korlátoznák, ráadásul nem is elhanyagolható mértékben.

Szeptember elejétől vagy közepétől – az adott tartomány fertőzöttségi és átoltottsági szintjétől függetlenül – bizonyos rendezvényeken és aktivitásokban csak azok vehetnek majd részt, illetve bizonyos helyszínekre csak azok léphetnek be, akik be vannak oltva Covid ellen, átestek a betegségen vagy negatív teszttel rendelkeznek.

A korlátozások érintik a vendéglátóhelyek belső helyiségeit, a szállodákat, a testi közelséggel járó szolgáltatásokat, a zárt térben zajló rendezvényeket és sportolást, valamint tömegrendezvényeket bel- és kültéren egyaránt.

Bizonyos szolgáltatásokból és rendezvényekről

még azokat is kitilthatják, akiknek negatív teszteredményük van, de nem oltatták be magukat.

Vissza a maszkhoz

A szövetségi minisztérium emellett – szintén függetlenül a fertőzöttségi szinttől – minden olyan zárt helyiségben kötelezővé tenné a maszkhasználatot, ahol sok olyan ember gyűlik össze, akiknek oltási státusa nem ismert, és akik között a járvány szempontjából különösen sebezhető emberek lehetnek.

Az orvosi védőmaszk használata 2021 elejéig lenne kötelező a helyi és távolsági közösségi közlekedés, valamint a kiskereskedelem minden területén mindenki számára, beoltottaknak és gyógyultaknak is

- áll a dokumentumban.

A közösségi közlekedésben is szigorítás jöhet: metróvonal Berlinben. (Forrás: Depositphotos)
A közösségi közlekedésben is szigorítás jöhet: metróvonal Berlinben. (Forrás: Depositphotos)

A szövetségi minisztérium olyan koncepciók kidolgozását is javasolja a tartományoknak, amelyek alapján ősszel és télen rendszeres teszteléseket végezhetnek az óvodákban és az iskolákban. Ezzel különösen azokat a gyerekeket vennék célba, akiket még nem lehet beoltani.

A dokumentum végül arra is kitér, hogy október közepétől nagyrészt megszüntetnék az ingyenes tesztelés lehetőségét. Ez csak azok előtt maradna nyitva, akiket nem lehet oltani, vagy akiknek nem ajánlják az oltást.

Miért jó...?

A tervezett szigorítások – különösen azok, amelyek az oltatlanokat érintik – a német politikát (és társadalmat) is megosztják.

A szigorítás pártolói főleg azzal érvelnek, hogy ezáltal elejét lehet venni egy nagy negyedik hullámnak.

Az, hogy be kell vezetni bizonyos korlátozó intézkedéseket, amelyek a beoltottakra és a gyógyultakra nem vonatkoznak, szerintem abból következik, hogy a mintegy 30 millió németországi oltatlan esetében nagy a fertőzés kockázata

- mondta Janosch Dahmen, a Zöldek egészségügy-politikusa. A járvány ismételt eszkalálódása ugyanis főleg az oltatlanokat sújtaná. (A Zöldek jelenleg ellenzékben vannak, de reális esély van arra, hogy a közelgő őszi választások után kormányzati szerephez jutnak.)

Ha új védelmi intézkedésekre lesz szükség, akkor van értelme megkülönböztetni az oltottakat és a gyógyultakat az oltatlanoktól

- mondta ezzel összhangban Stephan Stracke, a CDU/CSU parlamenti frakciójának helyettes vezetője a német lapnak.

... és miért nem? 

Mások viszont nem nézik jó szemmel a letesztelt oltatlanok hátrányos megkülönböztetését.

A járvány nem múlt el, továbbra is kiszámíthatatlan a mutációk miatt. (…) Ugyanakkor továbbra is nyitva kell hagyni a lehetőséget arra, hogy az oltottak számára engedélyezett aktivitásokat mások is végezhessék megfelelő teszt-tanúsítvánnyal

- véli Susanne Hennig-Welsow, a Baloldal vezetője. Utalt arra, hogy még korántsem volt minden embernek lehetősége beoltatnia magát – eddig a lakosság 62 százaléka kapta meg az első, csaknem 54 százaléka pedig mindkét vakcinát –, az oltatlanok egy kis része pedig egészségügyi okokból nem kaphat oltást.

Az ő kizárásuk a közösségi életből nem igazolható

- fűzte hozzá.

A szociáldemokraták – a CDU-CSU kormányzó partnerei – szintén kritizálták a letesztelt oltatlanok megkülönböztetését. Kiemelték, hogy az Egészségügyi Minisztérium ajánlásait velük, mint koalíciós partnerrel, valamint a tartományokkal is egyeztetni kell.

Mindezen túl az oltatlanok hátrányos megkülönböztetése etikai kérdéseket is felvet: szabad-e jogaiktól megfosztani azokat, akik elvi okokból elutasítják a vakcina felvételét? (Laptársunk háttéranyaga: Diszkrimináció vagy jogos lépés? Tágul a szakadék beoltottak és nem beoltottak között. )

Németországban egyébként rendszeresen tüntettek és tüntetnek a járványügyi korlátozások ellen.

A szigorítások egy részének újbóli bevezetése azért szükséges a német kormány szerint, mert

a közelmúltban többszörösére emelkedett az új fertőzések száma a Delta-variáns miatt.

Az új áldozatok száma azonban továbbra is alacsony szinten van, és egyelőre nem növekszik.

És mi van itthon?

Ami Magyarországot illeti, tavasszal olyan korlátozásokról döntött a magyar kormány – az oltatlanok például nem ülhettek be az éttermek zárt helyiségeibe, nem járhattak moziba, színházba –, amelyekkel nyilvánvalóan nyomás alá helyezte a vakcinát elutasítókat döntésük megváltoztatása érdekében.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót.

Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!