<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amíg nincs uniós pénz, nem lesz jelentős pedagógusbér-emelés - az eredménytelen tárgyalás után sztrájkra és polgári engedetlenségre készülnek a tanárok.

Eredménytelenül zárult a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány legutóbbi, kedd délutáni tárgyalási fordulója is - írja a Népszava. A lap idézi Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőjének beszámolóját: eszerint a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Maruzsa Zoltán azt közölte velük, hogy továbbra is az uniós forrásokra vár a kormány, költségvetési pénzből nem biztosítanak azonnali, jelentős béremelést.

A pedagógusok ezért szeptember 1-től folytatják az áprilisban felfüggesztett sztrájkot, több iskolában már el is kezdték a szervezést.

A sztrájkban résztvevő iskolákról csak a hét második felében lesznek pontosabb adatok. Emellett vannak olyan intézmények is, ahol a tantestület kisebb-nagyobb része polgári engedetlenség formájában szünteti be a munkát.

Sztrájkoló pedagógusok 2022 februárjában - ősszel is készülhetnek ilyen fotók. Fotó: Facebook / PDSZ
Sztrájkoló pedagógusok 2022 februárjában - ősszel is készülhetnek ilyen fotók. Fotó: Facebook / PDSZ

A keddi egyeztetésen Nagy Erzsébet ezzel kapcsolatban is kérdezett Maruzsa Zoltán államtitkártól annak kapcsán, hogy egy tankerületben Pintér Sándor belügyminiszterre hivatkozva elbocsátással fenyegették meg az engedetlen pedagógusokat. Az államtitkár Nagy Erzsébet szerint azt felelte: a minisztertől ilyen utasítás nem érkezett - írja a lap.

Maruzsa Zoltán államtitkár az egyeztetéseken azt ígérte, biztosítani fogják az iskolák működésének anyagi fedezetét a növekvő infláció és közüzemi díjak mellett is, és ha például egy uszoda vagy tornaterem nem tankerületi, hanem például önkormányzati fenntartásban működik, a fenntartókat is segíteni fogják.