<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem váltotta be a reményeket ez a vírusölőnek mondott ellenszer, nincs tudományos megerősítés a hatásosságáról.

Japánon és Kínán kívül egyedül Magyarországon használják koronavírus ellen a favipiravirt, amit eredetileg influenza ellen fejlesztettek ki. Az újabb kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy egyik vírus ellen sem megfelelően hatékony a szer, itthon mégis háziorvos is felírhatja, és ingyen kiváltható a gyógyszertárakban - írja a 24.hu.

Pilisborosjenőn még gyár is épült a favipiravir előállítására (fotó: MTI)Pilisborosjenőn még gyár is épült a favipiravir előállítására (fotó: MTI)

A lap emlékeztet: a magyar kormány még 2020 áprilisában behozott 400 ezer tablettányi favipiravirt Kínából, majd később Japánból is jöttek szállítmányok. A szert 2014-ben engedélyeztették először orvosi használatra, az évek alatt nagyjából kiderült már, milyen mellékhatásokkal és veszélyekkel kell számolni a szedése alatt. Tavaly március óta pedig már a háziorvosok is felírhatják.

Azt nem lehet kijelenteni, hogy semmilyen szituációban nem működik, de a mellékhatásokat és a potenciális járványügyi következményeit tekintve egyáltalán nem indokolt, hogy a mai napig nemcsak használjuk, de a háziorvosoknak ajánlott is, hogy felírják, ha koronavírus-pozitív beteg jelentkezik náluk. A kormány saját tájékoztatása szerint 2021 novemberéig 167 392 doboz favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból - közölte a portál, amely kiemelte, hogy minden kormányzati állítással szemben semmilyen klinikai kutatás nem támasztotta alá a szer hatásosságát. 

Mint fogalmazott: "itthon mégis afféle csodaszerként állítják be a favipiravirt, annak ellenére, hogy a mérleg nyelve erősen abba az irányba billen, hogy a szernek nem sok haszna van a járvány során."

Azzal magyarázta ezt, hogy a pozitív eredményt hozó kutatások leginkább a korai felhasználást vizsgálták, azaz akkor kezdték el adni a favipiravirt, amikor a betegnek még nagyon enyhe tünetei voltak, vagy éppen csak pozitív lett a tesztje. Ilyenkor klinikai javulást feljegyeztek néhány esetben, de szinte semmilyen olyan kutatás nem készült, amely alátámasztotta volna, hogy a szer hatásos a halálozás vagy a kórházba kerülés ellen.

"Kórházi eredmények egyedül Kínában mutattak pozitívumot a járvány elején, de erre sem készültek nagyobb tudományos kutatások, csak tapasztalati beszámolókból tudunk róla." - toldotta meg a lap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.