3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Bár még az optimista elemzők várakozásait is felülmúlta a magyar gazdaság első három hónapban mutatott teljesítménye, azt több EU-s tagállam is túlszárnyalta.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a magyar gazdaság az első negyedévben 1,9 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest, ezzel szemben az előző év azonos időszakához mérten 1,8 százalékkal zsugorodott. Mindkét adat várakozáson felüli: negyedéves bázison az elemzők 0,3 százalékos visszaesést, éves bázison pedig 3,6-6 százalék körülit jósoltak.

Varga Mihály pénzügyminiszter az adatokat kommentálva úgy fogalmazott: bár részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, a részstatisztikák szerint a javuló teljesítményt az ipar, az agrárium, az infokommunikáció és a pénzügyi ágazat támogatta, míg keresleti oldalon a beruházások jelenthették a húzóerőt. A tárcavezető elmondta, az adatok arra is rávilágítanak, hogy a járvány harmadik hulláma miatti korlátozások már kevésbé fogták vissza a gazdaság teljesítményét.

Nincs a képzeletbeli dobogón magyar zászlóNincs a képzeletbeli dobogón magyar zászló

Bár a miniszter kommentárjában megjegyezte, hogy a magyar gazdaság a negyedéves teljesítményt illetően az első helyen áll az Európai Unióban, éves összehasonlításban pedig az ötödiken, ezt nagyon gyorsan megcáfolták a 11 órakor megjelent adatok. A negyedéves változást tekintve még csak-csak előkelő helyet szerzett hazánk, de az évest nézve távolról sem annyira jó helyet foglal el Magyarország a rangsorban.

Eddig nem sikerült a kanyarban előzni

Az Eurostat közlése szerint hiába impozáns a magyar negyedéves 1,9 százalékos növekedés, ez csak a dobogó negyedik fokára volt elég. Ciprus (2 százalék), Bulgária (2,5 százalék) és Románia (2,8 százalék) sokkal robosztusabb növekedést hozott össze három hónap alatt.

Az uniós összkép viszont bíztató, hiszen az eddig adatokkal rendelkező tagállamok közel fele tudott valamilyen mértékben bővülni az év kezdetén.

A dánok (-1,5 százalék), a németek (-1,7 százalék), a szlovákok (-1,8 százalék), a lettek (-2,6 százalék) és a portugálok (-3,3 százalék) viszont nagyon szenvednek, hiszen gazdaságaik teljesítménye a legnagyobb mértékben csökkent.

Előző évhez képest: a rangsor második felében van Magyarország

Míg a negyedéves teljesítményt nézve Magyarország jobb lett az uniós átlagnál, ez már nem igazán mondható el az éves bázisú adatról. Az EU -1,7 százalékos átlagával nagyjából megegyező mértékben, 1,8 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság 2020 első negyedévéhez mérten.

Az egyelőre 23 tagállamot rangsoroló listán a 15. helyet foglalja el Magyarország. Más oldalról megközelítve ez a teljesítmény a 7. legrosszabb az unión belül. A hazaival megegyező teljesítményt nyújtott Bulgária,

  • a cseh és a lett gazdaság 2,1-2,1 százalékkal zsugorodott,
  • a holland 2,6-tal,
  • az osztrák 2,7-tel,
  • a német gazdaság 3 százalékkal csökkent,
  • a spanyol 4,3,
  • a portugál pedig 5,4 százalékkal.

A lista másik végén, a legjobban teljesítők közül jócskán kiemelkedik az első két helyezett. A francia gazdaság már 1,5 százalékkal növekedett az idei első három hónapban, a litván pedig 1 százalékos pluszt tudott felmutatni. A dobogó harmadik fokát megszerző Szlovákia viszont már csak 0,5 százalékkal haladta meg egy évvel ezelőtti gazdasági teljesítményét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.