TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 15. 10:01

Speciális, különös méltánylást érdemlő esetekben "egyedi magatartási szabályokat" állapíthatna meg a hatóság.

Holnap szavaz a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatokról, melyekhez elkészültek az illetékes bizottsági módosító indítványok.

Hatósági papír, amit ki kell függeszteni Hatósági papír, amit ki kell függeszteni

Ezek közt találtuk meg a hatósági házi karantén szabályozását egyedi módon megközelítő indítványt, melynek értelmében a törvény hatályba lépését követően bizonyos esetekben felmentést adhatnak a hatósági házi karantén szabályainak betartása alól. Hogy kik élhetnek ezzel a lehetőséggel, arról nem rendelkezik a törvényalkotási bizottság módosító csomagja.

A veszélyhelyzeti törvénybe az alábbi (az egészségügyről szóló törvényt érintő) módosítást építenék be:

"A hatósági házi karantént előíró rendelkezések alól – amennyiben a járványügyi védekezés hatósági házi karantén alkalmazása nélkül is biztosítható – különös méltánylást érdemlő esetben – egészségügyi válsághelyzetben a kormány rendeletében meghatározott esetek kivételével – a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést adhat, illetve egyedi magatartási szabályt állapíthat meg.”

Az előterjesztő értelmezése szerint (ahogy az indoklásban szerepel):

A gyakorlatban előfordulhatnak és előfordulnak olyan speciális esetek, amikor az összes körülmény mérlegelése alapján megállapítható, hogy a járványügyi védekezés hatósági házi karantén alkalmazása nélkül, illetve egyedi magatartási szabályok előírásával is biztosítható. Ezekben az esetekben, különösen egyéb méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén indokolt lehet a szigorúbb korlátozást előíró szabályoktól való eseti eltérés lehetőségének biztosítása, kizárólag diszkrecionális jogkörben. Az ezzel kapcsolatos hatáskört ugyanaz a járványügyi hatóság gyakorolná, amelyik a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására is illetékes lenne.

A jövőben tehát nem vonatkozna egységesen mindenkire a járványügyi hatósági házi karantén szabályozása. A járványügyi hatóság egyedi esetekben felmentést adhat, illetve előírhat speciális magatartási szabályokat.

Az operatív törzs múlt hét végi adatai szerint az érvényben lévő hatósági házi karanténnal járó korlátozások száma 8834-re emelkedett. A mobiltelefonos applikációt 778-an használták az adatközlés időpontjában.

Járványügyi szakemberek szerint a fertőzés újabb nagyobb hulláma ősszel, október táján várható, tehát akkoriban kerülhet sor a módosítás alkalmazására.

Mfor-vélemény:

Az nyilván a gyakorlatban fog kiderülni, hogy ezekre a "mentességekre" a valóban együttműködő, minimális egészségügyi kockázatot jelentő esetekben kerülhet sor, vagy ennél szélesebben értelmezheti majd a testület ezt a felhatalmazást. További jogszabályokból kell majd kiderülnie, hogy mely esetek esnek a módosítás hatálya alá, és pontosan milyen "egyedi magatartási szabályokkal" lehet kiváltani a hatósági házi karantént.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.