3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EU-csúcson olyan kompromisszum született vétóügyben, amely mind a magyar-lengyel párost, mind a szigort követelő tagállamokat és az Európai Parlamentet kielégíti. A közös nevező megtalálásában, avagy a kör négyszögesítésében komoly szerepe volt Angela Merkelnek, akit régóta ambivalens kapcsolat fűz Orbán Viktorhoz.

Német sajtóhírek szerint a kancellár megértőnek mutatkozott a magyar és a lengyel kormánnyal szemben, a legfelsőbb szinten tárgyalt velük, és végül sikerült egy tipikus EU-kompromisszumot kötnie.

Egyrészt nem változott az EP és a német uniós elnökség által kitárgyalt (és a magyar-lengyel páros által visszadobott) szabályozás szövege, amely valóban tág politikai feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését. Ebből a szempontból érthető, hogy sokan Brüsszel győzelmeként (és Orbán Viktor vereségeként) értékelik a fejleményeket.

Merkel ugyanakkor hozzátoldott ehhez a dokumentumhoz egy másikat, a magyar és a lengyel kormánnyal kitárgyalt nyilatkozatot, amelyet az Európai Tanács elfogadott, és amely bekerült az EU-csúcs végén kiadott következtetések közé. Ez értelmezi és jelentősen szűkíti a mechanizmus hatáskörét, kizárja a tisztán politikai feltételeket, és kiskapukat biztosít a szankcionálási folyamat idejének kitolására. Az is érthető tehát, hogy ezt győzelemnek érzi a magyar és a lengyel kormány.

A nagy kérdés, hogy melyik dokumentumot veszi majd inkább figyelembe a szankcionálásra jogosult testület, az Európai Bizottság.

Bár elvileg a szabályozás az irányadó, Brüsszel nem ignorálhatja az EU-csúcson elfogadott nyilatkozatot sem – már csak azért sem, mert annak létrejöttében Merkel mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is szerepet játszott.   

A német kancellár a kompromisszumok embere – nem kis részben az ő politikai súlyának, kreativitásának és tapasztalatának köszönhető, hogy fennmarad az EU működőképessége és legalább látszólagos egysége.

Akár opportunizmusnak hívjuk, akár okos kompromisszumnak, a gyakorlati haszna megkérdőjelezhetetlen.

De vajon van-e köze ennek a magyarországi német autógyárakhoz? Megszólal-e néha Merkel telefonja? És pezsgőzne-e a német kancellár Orbán Viktorral?

Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!