<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nyílt levelet írt Dr. Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézetek egykori tulajdonosa Dr. Vesztergom Dórának, akit a közelmúltban az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetőjének neveztek ki és történetesen Novák Katalin sógőrnője.

Az állami hírügynökség Országos Sajtószolgálata tette közzé Dr. Kaáli Nagy Géza professzor nyílt levelét Dr. Vesztergom DóránakAz állam által felvásárolt Kaáli Intézet korábbi tulajdonosa szívből gratulált ahhoz, hogy ő lett az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetője, sikert kívánt mukájához, hiszen tapasztalatból tudja, milyen óriási felelősséget jelent egy nemzetstratégiai jelentőségű országos meddőségi ellátás vezetőjének lenni.

Egykori kolléganőjének írt nyílt levelet Kaáli professzor. Fotó: YoutubeEgykori kolléganőjének írt nyílt levelet Kaáli professzor. Fotó: Youtube

Tegeződve emlékeztette rá, hogy nem is olyan régen még együtt dolgoztak a Kaáli Intézetben, ahol Vesztergom Dóra tudása legjavát hozva, a szakmai felügyeletük mellett, hálapénz elfogadása nélkül gyógyította a meddő betegeket.

Az én időmben évtizedekig az volt bevett gyakorlat, hogy az orvosaink nem magán rendelhettek, azon egyszerű oknál fogva, hogy ne legyen átjárás az államilag finanszírozott és a fizetős betegellátás között. Meggyőződésem, hogy ezeket a tiszta viszonyokat a meddő betegek jobban szerették, és országos népszerűségünket is ennek köszönhettük. Jól megismerted intézetünket, és remélem, hogy nálunk a politikusok által hangoztatott »anyagi visszaélések« léte soha sem merült fel benned, hiszen ezt biztos szóvá tetted volna.

A professzornak ezért kifejezetten rosszul esett, hogy volt kollegája a napokban a Mandinernek azt mondta: a korábbi, nagyrészt profitorientált rendszer vizsgálata nem feladatuk. Kereste a Hippokratészi esküvel ellentétes „profitorientált” szó jelentését különböző értelmező szótárakban, de nem találta, azt pedig nem értette, miért és kinek kellene vizsgálni egy intézményt, amelyet az állam megvétel előtt alaposan átvilágított, „anyagi visszaéléseknek” nyomát sem találták.

A professzor ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Dr. Vesztergom Dóra honlapját böngészve látható, hogy az állami főlombikos magánrendelésén pénzt kér a meddőségi panaszokkal jelentkező betegektől. Szerinte a Magyar Nemzetnek mondottakat, hogy “Az emberi élet nem lehet üzlet”, árnyalja, hogy árlistája szerint egy komplett női és férfi meddőségi kivizsgálásért csaknem  200 ezer forintot kell fizetni egy meddő párnak. Ezt ő nem minősít profitorientáltságnak, de sokaknak úgy tűnhet, az emberi élet mégiscsak üzlet.

Dr. Kaáli Nagy Gézánál ez azt jelenti, hogy újra megindult az átjárás a nemzetstratégiai fontosságú finanszírozott meddőségi kezelések és a fizetős magánellátás között, ami szerinte ellentétes a kormányzati szándékkal és a Kaáli Intézet korábbi gyakorlatával. Hozzáteszi, ez a kettősség szakmailag is erősen kifogásolható.

Sokkal jobban jár az a beteg, akit saját orvosa állami intézetben térítésmentesen vizsgál ki, mint az, aki a magánszektorban tévelyeg és utána kénytelen orvost váltani, mert fizetett magánorvosa jogszerűen már nem tudja elvégezni a kezelés “ingyenes részét” egy állami intézetben. Ne felejtsük azt sem el, hogy az időigényes,  részletes meddőségi kivizsgálások alatt már legtöbbször kialakul az a bizalmas orvos-beteg kapcsolat, amely a későbbi siker záloga lehet. A történet soha nem a technikáról, hanem mindig az emberről szól. A siker nem a kémcsőben, nem a számítógépben, hanem az emberek lelkében dől el.

A professzor szerint a meddő párok is örömmel fogadnák, ha egykori munkatársa ezzel kapcsolatban magas állami közigazgatási pozíciójában is nyilvánosan kifejtené véleményét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.