2019. április 12. 12:27

Pápai nyugdíjas érdekvédőket, külhoni szervezeteket és kertbarátokat is támogatott már idén az Országgyűlés elnöke, Kövér László.

2011 óta évente fejenként 73 millió forintot oszthatnak szét kedvük szerint a jelenlegi és volt kormányfők, valamint az Országgyűlés elnöke is. Utóbbi adománylistája nemrég jelent meg a parlament honlapján az idén eddig kedvezményezett szervezetekkel.

Orbán Viktor beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 18-án. Mögötte Kövér László házelnök. (MTI / Máthé Zoltán) Orbán Viktor beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 18-án. Mögötte Kövér László házelnök. (MTI / Máthé Zoltán)

2019 első néhány hónapjában összesítésünk szerint 14,9 millió forint szétosztásáról rendelkezett Kövér László. A támogatott szervezetek működési területe szerteágazó, annyi - az adományozott összeg mellett - kiderül a dokumentumból, hogy minden esetben az összegek a működés finanszírozásához járulnak hozzá. A legtöbb pénzt, 2 millió forintot a Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona kapta Kövértől. A szervezet nem először kap adományt Kövértől, aki 2018-ban ugyanekkora összeggel segítette őket. Félmillióval kevesebbet, 1,5 millió forintot adományozott az Országgyűlés elnöke a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesületnek, az azonban, hogy ők kaptak-e a korábbi években adományt, nem lehet egyértelműen tudni. A dokumentumokban ugyanis csak Népfőiskola Egyesületeket tüntettek fel eddig. A kárpátaljai szervezet mellett a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskola Egyesület is kapott 1 millió forintot idén.

Kövér a legtöbb esetben eddig egyébként 1 millió forintokat adományozott. Ennyit kapott:

  • az Asociatia Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület,
  • az Asociatia "Kun Kocsárd Egyesület",
  • a Gottsegen György Alapítvány,
  • a Béres Alapítvány a Teljes Életért Közhasznú Szervezet,
  • és a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete.

Nagyon szűk társadalmi réteget érintő és érdeklő területeken működő szervezeteknek is adományozott némi pénzt Kövér 2019-ben.

  • 900 ezer forintot adott a Magyar Táblasport Egyesületnek,
  • 1,2 milliót kaptak a bélyeggyűjtők, akik 2018-ban még nagyobb adománynak, 1,5 milliónak örülhettek,
  • összesen 2,2 millió forintot két filatelista szervezetnek is adott Kövér, a Filatelista Ifjúságért Alapítványnak és a Pátria Filatélia Egyesületnek.

A köztársasági elnök Kövérrel ellentétben még csak 2 millió forintról rendelkezett idén:

  • 1,5 milliót adott a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványnak,
  • 500 ezer forintot pedig a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>