3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OECD minimálisan rontotta a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését a kereskedelmi konfliktusok számának a növekedése, és a feltörekvő piacok bizonytalansága miatt. A jelentés Magyarországgal külön nem foglalkozik.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön közölt legújabb előrejelzésében az idei évre és jövőre egyaránt 3,7 százalékos globális gazdasági bővüléssel számol. Az előző, májusi előrejelzéséhez képest az idei várt növekedést 0,1 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal rontotta a párizsi székhelyű szervezet. Tavaly a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőtt.  

Az OECD szerint a globális kereskedelem bővülése idén mintegy 3 százalékra lassul a tavalyi 5 százalék növekedésről annak a hatására, hogy az Egyesült Államok és főbb kereskedelmi partnerei közötti feszültség gyengíti a bizalmat és visszafogja a beruházásokat. Az OECD fejlett ipari országai közül messze az Egyesült Államok gazdasági kilátásai a legkedvezőbbek, elsősorban az adócsökkentések és a növekvő állami kiadások hatására. 

Az Egyesült Államok gazdasága tavaly 2,2 százalékkal nőtt. Az OECD az idei amerikai gazdasági bővüléssel kapcsolatos előrejelzését 2,9 százalékon tartotta, a jövő évit 0,1 százalékponttal 2,7 százalékra rontotta. Az OECD jelentésének összeállítói szerint az amerikai büntetővámok kezdik éreztetni hatásukat az amerikai gazdaságra. Így például a már érvényes vámemelések 0,3-0,4 százalékkal növelik az árakat az Egyesült Államokban. A mosógépek például 20 százalékkal drágultak március és július között, miközben a Kínába irányuló amerikai autóexport csaknem 40 százalékkal esett vissza éves összevetésben.  

A külső kereslet visszaesése miatt kevésbé teljesít majd jól az euróövezet. Az OECD a térség idei GDP-növekedési kilátását 2,2 százalékról 2 százalékra, a jövő évit 2,1 százalékról 1,9 százalékra rontotta. Tavaly az euróövezet gazdasága 2,5 százalékkal bővült. Az euróövezet mindkét vezető gazdaságának várható teljesítménynövekedéséből visszavett az OECD. 

Németország esetében az idei GDP-növekedési becslést 2,1 százalékról 1,9 százalékra, a jövő évit 2,1 százalékról 1,8 százalékra csökkentette, az idei  francia növekedést a májusban várt 1,9 százalékról 1,6 százalékra, a jövő évit 1,9 százalékról 1,8 százalékra változtatta. A harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaság, Olaszország idei GDP-bővülésével kapcsolatos előrejelzését 1,4 százalékról 1,2 százalékra módosította az OECD, a jövő évit ugyanakkor 1,1 százalékon tartotta. Nagy-Britannia esetében 0,1 százalékpontos rontásra került sor, idén 1,3 százalékra, jövőre pedig 1,2 százalékra. Tavaly a német gazdaság 2,5 százalékkal, a francia 2,3 százalékkal, az olasz 1,6 százalékkal, a brit pedig 1,7 százalékkal nőtt.

Az OECD nem nyúlt Kínával kapcsolatos májusi előrejelzéséhez, továbbra is 6,7 százalékos gazdasági növekedést vár idén és 6,4 százalékosat jövőre a tavalyi 6,9 százalékos bővülést követően. Kína nem tagja az OECD szervezetének. Az OECD megjegyezte, hogy idén eddig segítette Kínát a gyengébb devizája, ami ellensúlyozta a magasabb amerikai vámok kedvezőtlen hatását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!