4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Már az elmúlt hetekben is hozott a kormány erősen vitatható járványügyi intézkedéseket, de ezekre pénteken még rátett egy lapáttal. A sokak által nem kedvelt kínai vakcina után előbb megengedte az AstraZenecára való önkéntes jelentkezést, de hogy biztosan meglegyen szombatra az újabb nyitáshoz kötött 4 millió beoltott, pénteken az egyéni kívánságlisták élén szereplő Pfizert is felkínálta. Lett is belőle nagy bonyodalom. De mi jöhet még? Erre is kitér kollégánk, Csabai Károly a hét videójában.

Számháborúvá váltak a kormány utóbbi hetekben meghozott járványügyi intézkedései. Repkedtek a milliók, ennyi és ennyi beoltott fő elérésekor ilyen és ilyen nyitásra kerül sor, mert az életnek vissza kell már térnie a rendes medrébe, a gazdaságnak működnie kell!

Hogy mennyire várta ezt mindenki, azt megtapasztalhattuk a 3,5 milliós beoltott elérésekor, amely hogyhogy nem pont a múlt hétvégére esett: mindenki elözönlötte a teraszokat. A probléma csak az volt, hogy - mint arra a szakemberek rámutattak - alapvetően a 18-40 év közötti korosztály tagjai fogyasztották el hosszú hónapok után az első csapolt sörüket, akiknek viszont becslések szerint jó, ha a negyede van beoltva. Ráadásul az esetek többségében csak az első alkalommal, amely csak részimmunitást okoz, a teljeshez közelítőt csak a második után lehet megszerezni. Az AstraZenecánál erre 12 hétig kell várni. Legalábbis egészen péntekig így tudtuk, akkor ugyanis Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal lepte meg az online hallgatóságot, hogy aki szeretné, előbbre hozhatja a második adag beadatását.

Aki azt hitte, hogy a múlt hét végi teraszos nyitással letudtuk a tömegjeleneteket, annak csalatkoznia kellett. Újabb egy hét elteltével, e hét pénteken ugyanis a kormány egyetlen napra lehetővé tette, hogy aki akar, az Pfizer-vakcinával beoltathatja magát. E célra százezer darab oltóanyagot tett elérhetővé, amelyre regisztrálni lehetett. Ám csak reggel 7-ig, akkor ugyanis lefagyott a rendszer, mivel - ahogy azt később Müller Cecília kommentálta - terheléses támadás érte a vakcinafoglalós oldalt. Tegyük hozzá: immár nem először.

Jobb híján így tömegek rohamozták meg az oltópontokat, számos helyen azonban elfogyott a Pfizer. Sebaj, akinek az nem jutott, annak felajánlották az AstraZenecát és a Sinopharmot. Csakhogy a kínai vakcina nem örvend nagy népszerűségnek, hiába ajánlgatta a kormány, hogy a hét elején kifejezetten erre lehet jelentkezni, nem volt iránta nagy kereslet. Nem volt mit tenni, mint szerdán bevetni az AstraZenecát, ami egy fokkal kedveltebb.

De még így sem volt garancia arra, hogy összejöjjön a bűvös 4 milliós beoltott szombatra, amely eléréséhez kötötte a kormány egyebek mellett az eddig zártkörű sportrendezvények nyilvánossá tételét, az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek. Márpedig szombaton fél 8-kor fogadja a Fradi a Mezőkövesdet, ez lesz az utolsó meccse a zöld-fehéreknek hazai pályán, így egyetlen lehetőség van a bajnoki címe megünneplésére.

Élünk a gyanúperrel, hogy ez nagymértékben közrejátszott a legközkedveltebb Pfizer bevetésében. Hogy aztán ennek lesz-e böjtje, amiatt, hogy hosszú órákon át beoltatlan tömegek álltak összezsúfolódva az oltópontok előtt, azt ugyanúgy csak egy-másfél hét múlva fogjuk megtudni, mint a teraszos nyitás első napjának következményeit. Csak remélni tudjuk, hogy egyik sem akasztotta meg az oly régóta várt nyitást, az nem okoz hirtelen újra durva számokat, kényszerű visszarendeződést. Bízzunk benne, nem üt vissza az, hogy úgy nyitott a kormány, hogy még a harmadik hullám is javában tart: bár a csúcshoz képest feleannyian vannak kórházban, s 60 százalékkal kevesebben lélegeztetőgépen, még pénteken is 182-en veszítették az életüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!