4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már hetedik hónapja csökken a kiskereskedelmi fogyasztás. Mi okozza ezt? Az elemzők sem értenek teljesen egyet ebben a kérdésben.

A KSH adatai szerint 12,6 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. A forgalom az előző havihoz képest is csökkent, a szezonális- naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,9 százalékkal.

A második negyedév tehát meglehetősen gyenge teljesítménnyel kezdődött és a következő hónapokban aligha várhatunk érdemi javulást. A háztartások vásárlóereje továbbra is csökken. A kötelező akciók az élelmiszerforgalmat némiképp talán élénkíthetik, ahogyan az üzemanyagok májusi áresése is növelheti az üzemanyagforgalmat. Ugyanakkor a nem szükségszerű kiadások visszafogása folytatódhat. A fogyasztás érdemi csökkenésére számítunk tehát a második negyedév folyamán

- vélekedett Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Szerinte az üzemanyagforgalom kiszűrésével a havi alapú kiskereskedelmi teljesítmény már hetedik hónapja csökken. Felhívta a figyelmet arra, hogy a ruházati és bútor, műszaki cikk és számítástechnikai üzletek esetében hosszú hónapok óta csökken a forgalom. Ez arra utal, hogy a lakosság egyre inkább visszafogja a nagyobb kiadást jelentő vagy inkább luxusnak tartott költéseit. Ez Virovácz Péter szerint teljes mértékben összhangban van a magas infláció okozta reálbér csökkenéssel, vagyis a lakosság vásárlóerejének zuhanásával.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint a 12,6 százalékos csökkenés nem számít váratlannak, hiszen áprilisban a reálkeresetek az egy évvel korábbihoz képest mintegy 6 százalékkal csökkenhettek. Úgy látja, hogy az ennél jóval nagyobb visszaesést egyrészt a bázisidőszaki kormányzati transzferek magyarázzák, másrészt pedig az üzemanyagforgalom alakulása. Utóbbi esetében a csökkenés 22,9 százalék volt, ami részben azzal magyarázható, hogy a bázisidőszakban sok külföldi tankolt nálunk az ársapka miatt, részben pedig azzal, hogy most sok magyar tankol külföldön az alacsonyabb üzemanyagárak miatt.

Ami a mai adatban kedvezőtlen, az a forgalom havi alapon történő, 0,9 százalékos csökkenése. Éves alapon az élelmiszerboltok forgalmának volumene 8,6 százalékkal mérséklődött – ebben a magas, 37,9 százalékos élelmiszerinfláció játszott szerepet. Ennek hatására a háztartások inkább kevesebb vagy olcsóbb, ebből következően esetleg rosszabb minőségű élelmiszert vásároltak. 

- vélekedett Regős Gábor.

Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemző is úgy látja, hogy gyengélkedik a kiskereskedelem. Szerinte a fő magyarázó tényező változatlan: a magas infláció beleharap a háztartások rendelkezésre álló jövedelmébe, és a jelentősnek számító bérkiáramlás egy részét is elviszi a 20 százalék feletti éves drágulás; a reálbérindexek így még mindig negatívak. Ugyanakkor azzal számol, hogy az áprilisi vártnál rosszabb tényadat ellenére a kiskereskedelmi forgalom éves volumen-visszaesését illetően a mélypontot márciusban elértük a 13,2 százalékos éves visszaeséssel. Az elkövetkező hónapokban lassú kilábalás jöhet Nyeste Orsolya szerint, látványosabb felívelés azonban inkább a második félévre várható.

Sokan ámulnak el, hogy milyen árak vannak a boltokban. Forrás: Depositphotos
Sokan ámulnak el, hogy milyen árak vannak a boltokban. Forrás: Depositphotos

Míg Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesését az szja visszatérítés, és a hathavi fegyverpénz tavalyi kifizetései miatt okozott magas bázis mellett a kiemelkedően magas – bár csökkenő – infláció és a háztartási energiaárak az átlagos fogyasztást meghaladó háztarások számára jelentős emelkedése okozzák. Úgy látja, hogy az élelmiszer üzletek forgalmában továbbra is erőteljes a visszaesés, az előbbiek mellett a tudatosabb vásárlások, az élelmiszerpazarlás elkerülése miatt.

A tudatosabb és óvatosabb vásárlásokat tükrözi, hogy az árbevétel növekedése elmarad a bérdinamikától, ami arra utal, hogy a háztartások a megtakarításaikat növelik. A kiskereskedelmi forgalom látványos visszaesését egyszeri bázishatások is okozták. Tavaly márciusban a háztartásoknak nyújtott transzferek elsősorban a nem élelmiszer üzletekben okoztak élénkülést, míg az üzemanyagtöltő állomások forgalmának megugrásához a külföldiek és a saját telephellyel rendelkező fuvarozók a kedvezményes üzemanyagárakhoz való átmeneti hozzáférése is hozzájárult, ami a következő hónapokban már kiesett a forgalomból.

- elemezte a KSH számait Suppan Gergely.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!