4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legfrissebb szennyvíz-vizsgálat eredményei, az osztrák szigorítások és az oltási rend is terítékre került a mai tájékoztatón. 

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezető-helyettese elsőként arról beszélt, hogy Ausztriában változtak a be- és átutazási feltételek, így az osztrák hatóságok több esetben is megtagadhatják a belépést, még akkor is, ha valaki Németországba készül – az országba jutáshoz 48 óránál nem régebbi PCR-tesztre lesz szükség.

Kiss Róbert ezután ismertette a szabálysértési statisztikákat:

  • a közterületi maszkviselés hiánya miatt 458,
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 33,
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 13 esetben intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 304 személy ellen kellett fellépni. Az intézkedés bevezetése óta összesen 47 940 esetben intézkedtek a rendőrök a korlátozások megsértése miatt.

Így alakultak a karanténszámok

Az elmúlt 24 órában 7260 új házi karantént rendeltek el, így összesen 40 869-en vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt. A rendőrség 14 060 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 4090-en kommunikálnak a hatósággal.

Müller Cecília: súlyos a helyzet

Rendkívül súlyos a helyzet Magyarországon, ami korábban sosem tapasztalt mértékben romlik, hiszen néhány nap alatt több tízezer fővel nőtt az aktív fertőzöttek száma, ilyen növekedés a második hullámban sem volt tapasztalható – fogalmazott tájékoztatója elején Müller Cecília, hozzátéve, hogy országszerte több területen munkába álltak a szűrűbuszok, ahová az enyhe tünetes betegeket küldhetik a háziorvosok. Az országos tisztifőorvos emlékeztetett arra is, hogy ide is csak saját gépjárművel, maszkot viselve lehet érkezni.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)
Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

A tisztifőorvos kiemelte, hogy aki tüneteket észlel, telefonon értesítse a háziorvosát, és semmiképpen se menjen közösségbe, hiszen a brit mutáns fertőzékenysége miatt terjed ennyire gyorsan a járvány. Emlékeztetett a higiéniás előírások betartására is.

A napi koronavírus statisztikák kapcsán elmondta, hogy 8270-en vannak kórházban, míg 833 fő lélegeztetésre szorul, a számok nagyon megemelkedtek az elmúlt napokban. A járvány súlyos és komoly terhet ró az ellátórendszerre, szinte naponta nyitnak meg újabb és újabb kórtermeket a kórházak – tette hozzá, kiemelve, hogy.

alkalmanként egész családok is érkeznek a kórházakba, súlyos tüneteket mutatva.

Mit mutat a szennyvíz?

A legfrissebb szennyvíz-vizsgálati adatok szerint a közeljövőben nem fog javulni a helyzet, a mért koronavírus-örökítőanyag mennyiség arra utal, hogy továbbra is kell majd számolni a fertőzöttek számának növekedésével – a szint az őszi járványcsúcshoz közelít, mennyiségcsökkenés pedig egyetlen városban sem volt tapasztalható.

Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya és Veszprém városokban, valamint a Budapest környéki agglomerációban (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta) nőtt a leginkább a koronavírus-örökítőanyag jelenléte – tette hozzá Müller Cecília.

Több szinten zajlik majd az oltás

Müller Cecília elmondta, hogy a következő időszakban több szinten zajlanak majd a védőoltások, mivel az oltási stratégia most arra irányul, hogy az első védőoltást minél többen megkapják.

A múlt hétvégén elhalasztott AstraZeneca oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek beadása csütörtöktől vasárnapig történik majd, a 60 év alatti jogosultak számára az sms-ek kiküldése még a mai napon megkezdődik, őket a 429 kórházi oltópontra várják majd. Emellett elkezdődik a rendvédelmi dolgozók és a katonák oltása is.

Kérdések

Az egyetlen elhangzó újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a háziorvosokra sok munkra hárul, az azonban bizonyos, hogy nem tartanak vissza oltóanyagot. Emlékeztetett arra is, hogy a növekvő elérhető vakcinamennyiség minden bizonnyal lehetővé fogja tenni a vakcina felvételét mindenki számára, majd ismételten megköszönte a háziorvosok munkáját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!