TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 20. 12:16
mfor.hu

Lapunk kérdésére, miszerint pletyka-e az augusztusi időpont az idősotthonok tilalmainak feloldását illetően, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy még mindig nincs pontos időpont, de egy könnyítés már életbe lép ezen a héten. Az intézményvezetők saját hatáskörben dönthetnek új lakó felvételéről, de csak az illető 48 órán belüli 2 negatív tesztjének birtokában.

Jelenleg 784 főt tud elektronikusan ellenőrízni az önként letölthető mobilapplikáción keresztül a rendőrség. 584 házi karantént rendeltek el az elmúlt 1 napban.

„Hiába történtek meg az enyhítések, a rendőrség továbbra is ellenőrzi a fennmaradt szabályok betartását” – hangsúlyozta Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Mint mondta, ennek köszönhető, hogy 381-re emelkedett a járvánnyal kapcsolatos szabályszegések száma.

Holnap, május 21-én megnyílik a zsirai határátkelő hely - jelentette be.

Országos tisztifőorvos: egy enyhítés ezen a héten életbe lép az idős otthonokban. Fotó: mti Országos tisztifőorvos: egy enyhítés ezen a héten életbe lép az idős otthonokban. Fotó: mti

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos felidézte, tegnap 42 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, tehát 1674 aktív fertőzött van. Már csak 3 fő halt meg az elmúlt napon, ezzel 470 főre emelkedett a hazai koronavírus-járvány miatti halálozások száma.

„Külön tájékoztatást adunk a járvány után a statisztikai adatokból leszűrhető tanulságokról és tapasztalatokról” – tette hozzá a tisztifőorvos.

Továbbra is vannak területi különbségek, még mindig Budapest, Pest megye, Zala megye vezet. Országosan 36,8 fő a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma, amivel jó helyen állunk a többi országhoz képest.

Kórházban 539 főt kezelnek, 29 embert lélegeztetőgépen tartanak. Járványügyi adattisztítás folyik folyamatosan, ami azt jelenti, hogy az elhunytakat a lakcím szerint is átteszik abba a megyébe, ahol laktak.

A játszóterek és kalandparkok mindennapos higiénés szabályait a fenntartónak kell minden esetben betartani. A homokozókban a nyitás előtt teljes homokcserét hajtsanak végre. Abban viszont a szülőknek van felelőssége, hogy csak egészséges gyerekek lépjenek be ezekre a helyekre. A hulladéktárolót akár naponta kétszer is ürítsék ki a fenntartók. A gyermekekre nem kell maszkot és kesztyűt adni, mert több a kára, mint a haszna a tisztifőorvos szerint, mert azt úgyis lehúznák magukról.

„Ahány gyermek, annyi kulacs a játszótereken – hangsúlyozta Müller Cecília.”

A határellenőrzést a környező országokkal való folyamatos információcsere alapján fogják megváltoztatni – válaszolt Kiss Róbert egy újságírói kérdésre. Az alábbi információk derültek még ki a kérdések nyomán:

  • Jelenleg 33 idősotthonban jelent meg a vírus, és összesen110 fő hunyt el ezekben az intézményekben, ugyanakkor 298 fő meggyógyult.
  • A tatabányai kórház újra nyitását a helyszínbejárást követően ma értékeli az országos tisztifőorvos, és akár már holnaptól feloldják a felvételi zárlatot, még ha nem is minden osztályon.
  • A vidéki vásárok nem minősülnek rendezvénynek, tehát nincsenek limitek, de ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint máshol.
  • a 42 új eset hat megyéből származik, 5 beteg a kamaraerdei, 4 fő a Zala megyei idősotthonból került ki
  • Lapunk kérdésére, miszerint pletyka-e az augusztusi időpont az idősotthonok tilalmainak feloldását illetően, azt a választ kaptuk, hogy türelmet kérnek, nem tudnak pontos időpontot mondani, csupán egy könnyítés lép életbe ezen a héten. Az intézményvezetők saját hatáskörben dönthetnek új lakó felvételéről, de csak az illető 48 órán belüli 2 negatív tesztjének birtokában.
  • a gyerekotthonokban a látogatást már lehetővé tették.
  • A zárt terű uszodák nyitásáról sincs pontos időpont még, de nincs messze.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.