Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A miniszterelnök kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak adott évbúcsúztató interjút. Szóba került benne minden a tao-tól kezdve a testnevelés órákon át a baloldalig meg a "belföldi merényletig" - vagyis a Momentum nolimpia kampányáig.

A kormány azért minősítette stratégiai ágazattá a sportot, mert felismerte pótolhatatlan szerepét, vagyis azt, hogy eszmények, kemény munka, hősök és áldozatvállalás nélkül a modern élet "eliszaposodik" - mondta Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott év végi interjújában. A miniszterelnök beszélt arról is, szeretné megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, a magyar labdarúgó-válogatott pedig világbajnoki döntőt játszik.

A kormányfőt a csütörtökön megjelent, "Vissza a csúcsra!" című interjúban először a koronavírus elleni védőoltásról kérdezték, amelyről elmondta, még nem kapta meg. "Kivárom, amíg rám kerül a sor, legelőször a kórházak intenzív osztályain dolgozókat kell megvédeni" - tette hozzá. Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt a sportolóknak ez az átmentés, a túlélés időszaka, amíg újraindul az élet. "Ez nincs olyan messze, talán közelebb is van, mint gondoljuk" - közölte Orbán Viktor.  

Azt mondta, a jelenlegi súlyos egészségügyi fenyegetés árnyékában semmilyen sportesemény nem teheti kockára az emberek egészségét, ezért a biztonságot minden más elé kell helyezni. "Ez most korlátokat állít a sportnak, viszont a vakcina már létezik, és a védtelenség, a kiszolgáltatottság korszaka abban a pillanatban véget ér, amikor elegendő mennyiség lesz belőle, s ez most már csak néhány hét" - jelentette ki.

A miniszterelnök kiemelte, a magyarok életében különösen fontos a sport, a kormánytól ezért nagy hiba lenne, ha ezt nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban. Hangsúlyozta, a sport a nemzetek versenyfutásának és teljesítménymérésének legjobb eszköze. "A sport arról szól, hogy na, barátom, akkor álljunk ki a gátra, és nézzük meg, ki a jobb!" - mondta Orbán Viktor, majd rámutatott arra, mivel a futball a legnépszerűbb és legelterjedtebb sportág, kiemelt a szerepe is. "A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam" - közölte a kormányfő, hozzátéve, a nemzeti önbecsülés és a sport szorosan összetartozik. Úgy fogalmazott: "Nekünk, magyaroknak a virtus örök erényünk, és a szívünknek ugyanabban a sarkában lakik, mint a sport."

Orbán Viktor focizik (Fotó: MTI)Orbán Viktor focizik (Fotó: MTI)

Orbán Viktor közölte, a "baloldal mindent ellenez, így a sportot is". "Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására - mondta, hozzáfűzve, a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje. "Mi még inkább a hőskorban élünk" - jegyezte meg.

A kormányfő kitért arra is, "folyamatosak a támadási kísérletek minden ellen, ami az ember természetes életfelfogásához és önazonosságához tartozik", ezek pedig beszivárognak a sportrendezvényekre szlogeneken, mezfeliratokon, kötelezően elmondandó beszédeken keresztül. "Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar" - mondta.

A miniszterelnök közölte, ma már az iskolai testnevelés nem egyszerűen egészségi átmozgatás, hanem valamely szakszövetség részvételével folyó, szakosított sportolás is. Kiemelte, a mindennapos testnevelésnél is büszkébb a kormány óvodai programjára, az ezerszám küldött labdákra, kapukra és mindenféle ügyességi gyakorlatokhoz szükséges eszközökre. "Ez Dárdai Pál javaslata volt, én is a Nemzeti Sportban olvastam" - mondta. Orbán Viktor szerint minden egymásra épül: óvodai, iskolai sport, kapcsolat a versenysporttal, aztán a szükséges létesítmények, "amelyek ma már semmivel nem rosszabbak, mint a belga, a spanyol vagy éppen az osztrák kluboknál".

A kormányfő sikertörténetként értékelte a tao-támogatások rendszerét, ugyanis az a többletforrások mellett élő kapcsolatot hozott létre a vállalatok és sportszervezetek között. A miniszterelnök az államilag akkreditált akadémiák esetében szükségesnek nevezte a kormányzati minőségbiztosítást, amely jelenleg a labdarúgásra, a kézilabdára és a kosárlabdára terjed ki, de a jövőben a röplabda és a jégkorong is ide tartozhat.  

Elmondta, az egyesületek még mindig létfenntartási gondokkal küszködnek, az európai középszint elérése is nagy feladat nekik. Megjegyezte, a javuláshoz a klubkultúrát kell fejleszteni, amely az egyesülethez tartozó összes embert arra sarkallja, hogy a legjobb legyen. Orbán Viktor hangsúlyozta, lassacskán a nagy klubok és az akadémiák rendszere átfedésbe kerül egymással, ott lesznek a jó akadémiák, ahol a jó klubok vannak.

A miniszterelnök közölte, sok a politikából ismert sportági vezető, ami jelenleg még indokolt, mert a sportágak rendkívül rossz állapotban voltak, hosszabb távon azonban nem szükséges, hogy így legyen. A sportfejlesztésekről szólva elmondta, egy nagy jégsportközpont felépítése szerepel a tervek között, a kerékpárosoknak is vannak komoly terveik, öttusaközpont, nemzeti vívóprogram, Kovács Katalin akadémiája a kajak-kenuban, megújul a Hungaroring is és Moto-GP pálya is épül.

"Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt el is értük volna" - mondta Orbán Viktor. Megjegyezte, azt is szeretné látni, hogy "olyan magasságba jussunk el futballban, ahova már kétszer is sikerült, tehát a vb-döntőbe". "Állítólag egyre tovább fogunk élni, van tehát remény. Ma még mindkettő az ésszerűségen túli dimenzióba tartozik, de nincsen sport álmok nélkül" - jelentette ki.

A személyes sportolására vonatkozó kérdésre a miniszterelnök azt mondta, "ez az év engem is megviselt, ahogyan mindenkit", de lassan visszatér: "január végén lábtenisz, aztán öregfiúk". "Az akadémián az edzők hetente játszanak egymás között. Húsvétkor már szeretnék beállni közéjük" - zárta az interjút Orbán Viktor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.