<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Komoly felháborodást váltott ki Szlovéniában, hogy az egyik nagymúltú idegenforgalmi vállalatot eladják. A tiltakozók szerint az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Janez Janša kormánya a magyar miniszterelnök vejének az érdekeltségébe tartozó cégnek játszhatja át a vállalatot.

Szlovénia „kiárusítása” ellen tüntettek magyar színekkel – nem először – 2022 februárjának első péntekén immár nemcsak Ljubljanában, hanem sajtóhírek szerint Izolában, Celjeben, Slovenj Gradecben és más szlovén városokban, számolt be a történésekről az Euronews. Az események hátterében az áll, hogy egy nagymúltú szlovén idegenforgalmi lánc magyar kezekbe kerülhet.

Orbán Viktor és Janez Jansa jó kapcsolata jó ideje köztudott (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
Orbán Viktor és Janez Jansa jó kapcsolata jó ideje köztudott (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A helyi lapok arról írnak, hogy a Janša-kormány egyenesen Orbán bizalmasainak a kezére játssza a Száva-csoportot, amelynek termálfürdői és luxuskempingjei mellett előkelő szállodái vannak az Adrián. Ezekben évente összesen hatszázezer vendéget szállásolnak el. Az amerikai társtulajdonos kiszállt volna az üzletből, a szlovén állam azonban nemcsak, hogy elővásárlási jogával nem kíván élni, hanem még saját üzletrészétől is megválna.

A névleges magyar vevő, és az üzletet finanszírozó magyar alapkezelő egyaránt az Orbán családhoz, egészen pontosan a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – írták a szlovén lapok. A Száva-csoportot egyébként a Diófa ingatlanalap szeretné megvenni, amelyben nincs közvetlen tulajdonrésze a miniszterelnök vejének.

A tüntetők egyébként úgy tűnik, hogy a korábbi frusztrációjukat is kiadták, hiszen olyan szórólapokat osztogattak, amelyen felidézték, hogy a Száva szállodái mellett a Mol már megvásárolta az OMV szlovéniai kúthálózatát, az OTP bankokat vett, magyarok terjeszkednek a szlovén médiapiacon, és egyre türelmetlenebbül, még a Janša-kormány esetleges bukása előtt próbálnak hozzájutni a koperi kikötőhöz.