<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Uniós diplomaták a Politico-nak azt mondták, mivel az olajembargó ügyében Magyarország vétóval fenyeget, felmerült az az ötlet, hogy ezt a kérdést kiveszik és egyelőre félreteszik a szankciós csomagból.

Bár egyikük ezt a felmerült ötletet annyiban máshogy kommentálta: lehet, hogy az olajembargós tervnek csak a vezetékes szállításra vonatkozó részét vennék ki a csomagból, hiszen azt a magyar kormány is támogatná, hogy a tengeri szállítási orosz kőolajat és finomított termékeket betiltsák - szúrta ki a Portfolio.

Vajon igaz vagy sem a kiszivárgott hír? Fotó: Depositphotos
Vajon igaz vagy sem a kiszivárgott hír? Fotó: Depositphotos

A portál szerint biztos, hogy ha a szankciós csomag legerősebb részének félretolásával haladna az EU, az "nagyon rosszul nézne ki" és egyértelműen mutatná, hogy milyen nehézkesen tud az EU előre lépni a szavak szintjén sokszor hangoztatott irányba, miszerint alá kell ásni az orosz vezetés bevételeit, hogy ne tudják sokáig folytatni a háborút.

Az elmúlt napokban összességében afelé mutattak a jelek, hogy nemcsak időbeli engedményt kapna a magyar és a szlovák kormány a vezetékes orosz olaj alóli embargóban (2024 végéig kinyújtanák számukra a határidőt), hanem a most véglegesítés alatt álló, az orosz fosszilis energiahordozókról való leválást segítő REPowerEU csomagból is számíthatna pénzekre a magyar energiarendszer átalakítására.

Ezután jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, hogy még mindig várják a Bizottság azon ajánlatait, amelyek mellett el tudnák fogadni a szankciós csomagot.