<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Erről döntöttek Brüsszelben.

Az Európai Bizottság által a tagállamoknak beterjesztett terv szerint a tagállamoknak fokozatosan, 6-8 hónapon belül le kell állítaniuk az olajimportot Oroszországból Magyarország és Szlovákia kivételével – ez a két tagállam az orosz olajtól való nagyfokú függősége miatt 2023 végéig folytathatja az importot, adták hírül nemzetközi hírügynökségek uniós diplomatákra hivatkozva.

Egyelőre még jöhet az orosz olaj. Fotó: DepositphotosEgyelőre még jöhet az orosz olaj. Fotó: Depositphotos

A Bizottság tervei szerint nyersolaj esetében hat, olajtermékek esetében nyolc hónap múlva lépne érvénybe az importtilalom. Szerepet játszik majd az is, hogy az olaj vezetéken vagy hajón érkezik-e.

Az olajembargó az Oroszország elleni hatodik uniós szankciós csomag része, amely emellett új büntető-intézkedéseket tartalmaz orosz vállalatok, köztük a legnagyobb orosz bank, a Sberbank ellen. Egyúttal újabb orosz bankokat tiltanak ki a nemzetközi Swift-rendszerből.

A Bizottság döntését az olajembargóról ma vitatják majd meg az uniós tagállamok nagykövetei. A szankciók életbe lépéséhez az Európai Tanács, ezen belül pedig az összes tagállam jóváhagyása szükséges.

FRISSÍTÉS:

A fentiekkel összhangban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban bejelentette, hogy a Bizottság az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmát javasolja. Az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Elmondása szerint gondoskodni fognak arról, hogy az orosz olajat rendezett módon vonják ki az uniós piacról, valamint alternatív szállítási útvonalakat fognak biztosítani, írta az MTI. 

Laptársunk, a Privátbankár.hu uniós olajembargóról szóló háttéranyagát itt olvashatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.