4p

Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún koronavírus-számokról, oltásról, és a gyorskolcsönről is szó volt.

Orbán Viktor ma is az operatív törzs ülésén kezdte a munkát, így ismertette a napi koronavírus-számokat. Mint mondta, 310 448 magyart oltottak be, 383 ezren pedig már átestek a víruson is. Az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzöttet találtak az országban, az elhunytak száma pedig 99 fővel növekedett. A kórházakban jelenleg 3828 beteget ápolnak, közülük 299-en szorulnak lélegeztetőgépes ellátásra.

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)

A miniszterelnök is kiemelte, hogy a kedvező tendencia egész Európában megfordulni látszik, az egészségügyi szakemberek nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni arra, hogy mi okozza mindezt, de főleg a brit mutáns magyarországi terjedését okolják.

Nem indokolt a szigorítás

Arra a kérdésre válaszolva, hogy szükséges-e Magyarországon a szomszédos országokhoz hasonló szigorítást bevezetni, a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a hazai válságkezelés egyrészt a tudományos tudásra épül, másrészt arra, hogy mi az, amit az emberek még elfogadnak – Orbán Viktor nem látja indokoltnak jelenleg a további szigorítást.

Úgy fogalmazott, hogy van elég vakcina ahhoz, hogy a helyzeten elégséges mértékben lehessen javítani, ha pedig a kínai vakcinával is megkezdődik az oltás, a regisztrált 2,4 millió főt húsvétig beolthatják, míg május végéig összesen 6,8 millióan kaphatják meg az oltást. 

Az oltásokkal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy a gyártók óvatosan csak 6 hónapig ígérik azt, hogy a vakcinák védettséget nyújtanak, így fel kell arra készülni, hogy újra oltani kell majd, ezért kell minél több vakcina. Mint mondta, az Európai Uniónak nem az a problémája, hogy rossz üzleteket kötött volna a vakcionabeszerzés terén, hanem az, hogy túlságosan lassú a beszerzés, ami életekbe kerülhet – színtisztán mennyiségben a nyugati vakcina is elegendő lenne.

Jövő héten jön a konzultáció

Jövő héten indul az online konzultáció, 5-6 kérdéssel készülnek majd, amelyeket feltehetően ma véglegesítenek majd, ez a vakcina-regisztrációs felületen zajlik majd, Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy „nincsen idő leveleket küldeni”.

A Gulyás Gergely által a tegnapi Kormányinfón már belengetett védettséget igazoló okmány is előkerül majd a konzultációban, a miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogyha az emberek egyetértenek abban, hogy a víruson átesettek és a beoltottak nagyobb szabadságot kapjanak, akkor ennek érdekében minél előbb cselekedni kell majd. Ezért volt fontos, hogy már most tárgyalják és megteremtsék a lehetőségét az okmány bevezetésének. 

Komoly szerepet kap a gyorskölcsön

A cégeknek adott segítségre irányuló kérdésre válaszolva elmondta, hogy az a legfontosabb, hogy annyi embert beoltsanak, hogy a korlátozásokat „le tudjuk rúgni magunkról”. Kiemelte, hogy a bértámogatásra szükség van, de az igazi segítséget a normális kerékvágásba való visszatérés jelenti, amely például magával hozhatná a teraszos vendéglátást, vagy egy kisebb szállodai nyitást is. Orbán Viktor külön kiemelte a nemrég bejelentett 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsön fontosságát is, amely kifejezetten a kisebb vállalkozásokat célozza, és amelyet várakozásai szerint sokan igénybe fognak venni. A részleteket még véglegesítik – ezt a Magyar Fejlesztési Bank nemrég néhány héten belülre ígérte egyébként.

Jöhet a munkaerőhiány?

A miniszterelnök arra készül, hogy a járvány után az újranyitási akciótervnek is köszönhetően (pl. a lakásfelújítási támogatások miatt) munkaerőhiány lehet, úgy fogalmazott, hogy a munkahelyek megvédése remekül sikerült, valamint a lakásfelújítási kedv jelentős megugrására is számít majd.

Higgyék el, ez az újraindítás sikeres lesz

– tette hozzá. Végül megjegyezte azt is, hogy a 13. havi nyugdíj visszaépítése a mai nappal megkezdődik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!