<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún koronavírus-számokról, oltásról, és a gyorskolcsönről is szó volt.

Orbán Viktor ma is az operatív törzs ülésén kezdte a munkát, így ismertette a napi koronavírus-számokat. Mint mondta, 310 448 magyart oltottak be, 383 ezren pedig már átestek a víruson is. Az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzöttet találtak az országban, az elhunytak száma pedig 99 fővel növekedett. A kórházakban jelenleg 3828 beteget ápolnak, közülük 299-en szorulnak lélegeztetőgépes ellátásra.

(Fotó: MTI)(Fotó: MTI)

A miniszterelnök is kiemelte, hogy a kedvező tendencia egész Európában megfordulni látszik, az egészségügyi szakemberek nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni arra, hogy mi okozza mindezt, de főleg a brit mutáns magyarországi terjedését okolják.

Nem indokolt a szigorítás

Arra a kérdésre válaszolva, hogy szükséges-e Magyarországon a szomszédos országokhoz hasonló szigorítást bevezetni, a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a hazai válságkezelés egyrészt a tudományos tudásra épül, másrészt arra, hogy mi az, amit az emberek még elfogadnak – Orbán Viktor nem látja indokoltnak jelenleg a további szigorítást.

Úgy fogalmazott, hogy van elég vakcina ahhoz, hogy a helyzeten elégséges mértékben lehessen javítani, ha pedig a kínai vakcinával is megkezdődik az oltás, a regisztrált 2,4 millió főt húsvétig beolthatják, míg május végéig összesen 6,8 millióan kaphatják meg az oltást. 

Az oltásokkal kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy a gyártók óvatosan csak 6 hónapig ígérik azt, hogy a vakcinák védettséget nyújtanak, így fel kell arra készülni, hogy újra oltani kell majd, ezért kell minél több vakcina. Mint mondta, az Európai Uniónak nem az a problémája, hogy rossz üzleteket kötött volna a vakcionabeszerzés terén, hanem az, hogy túlságosan lassú a beszerzés, ami életekbe kerülhet – színtisztán mennyiségben a nyugati vakcina is elegendő lenne.

Jövő héten jön a konzultáció

Jövő héten indul az online konzultáció, 5-6 kérdéssel készülnek majd, amelyeket feltehetően ma véglegesítenek majd, ez a vakcina-regisztrációs felületen zajlik majd, Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy „nincsen idő leveleket küldeni”.

A Gulyás Gergely által a tegnapi Kormányinfón már belengetett védettséget igazoló okmány is előkerül majd a konzultációban, a miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogyha az emberek egyetértenek abban, hogy a víruson átesettek és a beoltottak nagyobb szabadságot kapjanak, akkor ennek érdekében minél előbb cselekedni kell majd. Ezért volt fontos, hogy már most tárgyalják és megteremtsék a lehetőségét az okmány bevezetésének. 

Komoly szerepet kap a gyorskölcsön

A cégeknek adott segítségre irányuló kérdésre válaszolva elmondta, hogy az a legfontosabb, hogy annyi embert beoltsanak, hogy a korlátozásokat „le tudjuk rúgni magunkról”. Kiemelte, hogy a bértámogatásra szükség van, de az igazi segítséget a normális kerékvágásba való visszatérés jelenti, amely például magával hozhatná a teraszos vendéglátást, vagy egy kisebb szállodai nyitást is. Orbán Viktor külön kiemelte a nemrég bejelentett 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsön fontosságát is, amely kifejezetten a kisebb vállalkozásokat célozza, és amelyet várakozásai szerint sokan igénybe fognak venni. A részleteket még véglegesítik – ezt a Magyar Fejlesztési Bank nemrég néhány héten belülre ígérte egyébként.

Jöhet a munkaerőhiány?

A miniszterelnök arra készül, hogy a járvány után az újranyitási akciótervnek is köszönhetően (pl. a lakásfelújítási támogatások miatt) munkaerőhiány lehet, úgy fogalmazott, hogy a munkahelyek megvédése remekül sikerült, valamint a lakásfelújítási kedv jelentős megugrására is számít majd.

Higgyék el, ez az újraindítás sikeres lesz

– tette hozzá. Végül megjegyezte azt is, hogy a 13. havi nyugdíj visszaépítése a mai nappal megkezdődik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.