Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A lehető legoptimistább számot vették figyelembe a prémium megállapítása során.

Miközben mindenki arra figyelt, hogy mekkora pluszpénzt ígér a nyugdíjasoknak Orbán Viktor a mai bejelentésében, a miniszterelnök beszédéből az is kiderült, hogy a kormány szűk két hónap alatt érzékelhető mértékben emelte idei GDP-bővülési várakozását.

Orbán Viktor
Orbán Viktor

Az Idősek Tanácsa előtt közölte pár órával ezelőtt a kormányfő, hogy a nyugdíjasok 11 ezer forint kompenzációt kapnak még idén, továbbá 20 160 forint prémiumot. Előbbit a tervezettnél nagyobb infláció miatt, utóbbit pedig a 3,5 százalékot meghaladó növekedés magyaráz.

A mintegy 20 ezer forintból visszaszámolható (erre egy képletet ad meg a nyugdíjtörvény), hogy a kormány szerint mintegy 4,5 százalékkal bővülhet idén a gazdaság. Maga a miniszterelnök is beszélt erről ma, megemlítve, hogy óvatos becslések szerint akár 4,6 százalékos is lehet a bővülés mértéke.

Augusztus közepén ennél szerényebb növekedési kilátásokról beszélt a pénzügyminiszter. Varga  Mihály az akkoriban közölt GDP-adat alapján mondta azt, hogy "óvatos becslés szerint 4 százalék helyett 4,2-4,3 százalékos lehet a növekedés idén".

Vagyis alig két hónap alatt javultak a kilátások a magyar kormány szerint, bár a prémium kiszámításának modelljében egy olyan számot vettek figyelembe, ami a lehető legoptimistább előrejelzésekben szerepel - amint azt Orbán Viktor is körülírta, mikor óvatos becslésekről beszélt. Ha a korábbi, 4,2-4,3 százalékkal számolunk, akkor mintegy 16 ezer forint prémium adódna átlagosan, a 4,5 százalék mellett pedig már 20 ezer.

Idén az első félévben 5,1 százalékkal nőtt a GDP, vagyis a második félévben 4 százalék körüli ütem már elég lenne, hogy kijöjjön az éves átlagos 4,5 százalék. Erről biztosat majd csak 2020 tavaszán fogunk tudni, akkor közli ugyanis a végleges számot a Központi Statisztikai Hivatal. Mindenesetre a világgazdaságból érkező aggasztó jelek - a kereskedelmi háború, a Brexit, de mindenekelőtt a német ipar befékezése - ellenére a kormány optimistább lett, mint volt pár héttel ezelőtt. Erre kétféle magyarázat adódik: az egyik szerint a kormány olyan információk birtokában van, melyek szerint a külső hatások az eddig gondoltnál kevésbé fékezik a magyar gazdaságot, és az itteni beruházások is lökést adnak a GDP-nek a második félévben. A másik magyarázat kevésbé gazdasági, mint inkább politikai alapú: a szóba jöhető legtöbb pénzt akarják odaadni a nyugdíjasoknak, ezért veszik figyelembe a lehető legoptimistább előrejelzést, és ezt még az önkormányzati választás előtt be akarták jelenteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.