TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A lehető legoptimistább számot vették figyelembe a prémium megállapítása során.

Miközben mindenki arra figyelt, hogy mekkora pluszpénzt ígér a nyugdíjasoknak Orbán Viktor a mai bejelentésében, a miniszterelnök beszédéből az is kiderült, hogy a kormány szűk két hónap alatt érzékelhető mértékben emelte idei GDP-bővülési várakozását.

Orbán Viktor Orbán Viktor

Az Idősek Tanácsa előtt közölte pár órával ezelőtt a kormányfő, hogy a nyugdíjasok 11 ezer forint kompenzációt kapnak még idén, továbbá 20 160 forint prémiumot. Előbbit a tervezettnél nagyobb infláció miatt, utóbbit pedig a 3,5 százalékot meghaladó növekedés magyaráz.

A mintegy 20 ezer forintból visszaszámolható (erre egy képletet ad meg a nyugdíjtörvény), hogy a kormány szerint mintegy 4,5 százalékkal bővülhet idén a gazdaság. Maga a miniszterelnök is beszélt erről ma, megemlítve, hogy óvatos becslések szerint akár 4,6 százalékos is lehet a bővülés mértéke.

Augusztus közepén ennél szerényebb növekedési kilátásokról beszélt a pénzügyminiszter. Varga  Mihály az akkoriban közölt GDP-adat alapján mondta azt, hogy "óvatos becslés szerint 4 százalék helyett 4,2-4,3 százalékos lehet a növekedés idén".

Vagyis alig két hónap alatt javultak a kilátások a magyar kormány szerint, bár a prémium kiszámításának modelljében egy olyan számot vettek figyelembe, ami a lehető legoptimistább előrejelzésekben szerepel - amint azt Orbán Viktor is körülírta, mikor óvatos becslésekről beszélt. Ha a korábbi, 4,2-4,3 százalékkal számolunk, akkor mintegy 16 ezer forint prémium adódna átlagosan, a 4,5 százalék mellett pedig már 20 ezer.

Idén az első félévben 5,1 százalékkal nőtt a GDP, vagyis a második félévben 4 százalék körüli ütem már elég lenne, hogy kijöjjön az éves átlagos 4,5 százalék. Erről biztosat majd csak 2020 tavaszán fogunk tudni, akkor közli ugyanis a végleges számot a Központi Statisztikai Hivatal. Mindenesetre a világgazdaságból érkező aggasztó jelek - a kereskedelmi háború, a Brexit, de mindenekelőtt a német ipar befékezése - ellenére a kormány optimistább lett, mint volt pár héttel ezelőtt. Erre kétféle magyarázat adódik: az egyik szerint a kormány olyan információk birtokában van, melyek szerint a külső hatások az eddig gondoltnál kevésbé fékezik a magyar gazdaságot, és az itteni beruházások is lökést adnak a GDP-nek a második félévben. A másik magyarázat kevésbé gazdasági, mint inkább politikai alapú: a szóba jöhető legtöbb pénzt akarják odaadni a nyugdíjasoknak, ezért veszik figyelembe a lehető legoptimistább előrejelzést, és ezt még az önkormányzati választás előtt be akarták jelenteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.