2019. október 25. 08:32
MTI

A miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában gondolkodott el a közel-keleti puskaporos hordóról.

Magyarországnak az az érdeke, hogy Törökország Szíria felé nyissa ki a kapukat a migránsok előtt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Egy korábbi felvétel Orbán Viktorról a Kossuth Rádió stúdiójában. (MTI) Egy korábbi felvétel Orbán Viktorról a Kossuth Rádió stúdiójában. (MTI)

Kifejtette: Törökországban több mint hárommillió migráns tartózkodik, és Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, ha a világ nem vállal át a terhekből, ha az Európai Unió nem ad pénzt, akkor ezeket az embereket "kiengedi".

A migránsok vagy Szíria, vagy Európa felé mehetnek: ahhoz, hogy Szíria felé, vagyis hazafelé induljanak, katonailag stabilizálni kell az ottani területeket, "ha jól értem, ez történt most", létrehoztak egy biztonsági zónát - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: ha azonban a törökök az Európa felé nyíló kaput nyitják ki, akkor százezerszám fognak érkezni migránsok Görögországba, majd a Balkánra, onnan pedig vagy a magyar, vagy a horvát határhoz. "Az az elemi magyar érdekünk, hogy ez ne következzen be, Röszkéből egy is elég volt" - fogalmazott Orbán Viktor.