2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyes nemzetközi sajtóértesülések szerint éles vita alakult ki Brüsszelben az Oroszországot sújtó szankciók kapcsán. Az EU-s tervek kapcsán a pletykák arról szólnak, hogy a magyar kormány nem támogatja a tervezett lépéseket.

Azt követően, hogy hétfő este Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy elismeri a Donyec-medence két „népköztársaságának” függetlenségét, megindultak a várható diplomáciai folyamatok. Az orosz lépésre válaszul az Európai Unió szankciókat készül bevezetni Oroszországgal szemben, ezek kapcsán azonban nincs teljes egyetértés.

A Guardian cikke szerint az EU külügyi szárnya, az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) által javasolt szankciók többek között érintenék a jogszabályt megszavazó orosz képviselőket, a szakadár megyék képviselőit, továbbá az orosz katonai misszió parancsnokait is. Csakhogy a pletykák szerint Orbán Viktor ebben a szakaszban nem volt hajlandó támogatni a lépést. A lapnak beszámoló diplomata szerint komoly nyomás nehezedhet a következő időszakban a magyar kormányra. Miközben szerinte

felvetődik, hogy Orbán Viktor Moszkvához vagy európai szövetségeseihez pártol. Érdekesség, hogy eközben a magyar miniszterelnök Facebook oldalán korábban az jelent meg, hogy „Magyarország részese a közös uniós álláspontnak.”

Hogy ebből a helyzetből, hogy vágja ki magát Orbán Viktor az is kérdéses, hiszen az EU-s konfliktusok kapcsán az elsőszámú szövetségesére Lengyelországra most biztosan nem számíthat. Varsó ugyanis Putyin lépését követően még az éjszaka során a legszigorúbb szankciók kirovását javasolta.

A brit lap az Oroszországot sújtó lépések kapcsán olyan információkat közölt, amely szerint átfogó, a gazdasági kapcsolatokat is érintő intézkedéseket helyeztek kilátásba. Ez állítólag erős hatással lesz az Oroszországba irányuló importra és exportra, valamint az orosz bankokra is.

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!