<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Év végén szűnne meg a 10 millió forintos kedvezményes kölcsön, amelyet babaváró támogatás néven vezetett be a kormány, még 2019. júliusában. A most benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint azonban megtartaná a kormány ezt a támogatási formát.

Egyelőre nem sok konkrétum szivárgott ki a kormány családtámogatási támogatásainak jövőjét illetően, azt leszámítva, hogy ahhoz nem terveznek hozzányúlni. Viszont elképzelhető, hogy valamilyen formában "frissítik a rendszert". 

A most benyújtott költségvetési törvényjavaslat az egyik közkedvelt elemre már választ is adhat. Idén év végével ugyanis kifutna a rendszerben a babaváró támogatásként ismert megoldás (ezt a bevezetésekor 2022. december 31-ig helyezték érvénybe), mellyel akár 10 millió forintos kamatmentes kölcsönhöz is hozzájuthatnak a párok. A kamatmentesség az első öt évben biztosított, hogy ez a teljes futamidőn keresztül megmaradjon, ahhoz az igényléstől számított öt éven belül meg kell születnie a "vállalt" gyermeknek. 

A parlament elé került dokumentumban a kiadások között a jövő évre is szerepel a babaváró támogatás előirányzat, mely arra enged következtetni, hogy a kormány megtartja ezt a támogatási formát. 

Meghosszabbítják a babavárót? Fotó: Pixabay
Meghosszabbítják a babavárót? Fotó: Pixabay

Ám nemcsak megtartaná, hanem vagy nagyobb igénybevétellel számol vagy valamilyen formában változtatnának a feltételeken, a támogatás összegén. Az előirányzatnál ugyanis minden eddiginél magasabb összeg, 175 milliárdos kiadás szerepel, ami majdnem a duplája az idei évre betervezettnél. Az idei költségvetésben ugyanis 91 milliárd forintos előirányzat szerepel (ezen a soron 2021-ben 67,6 mlliárd, 2020-ban pedig közel 40 milliárd forint állt).  

A babaváró támogatást eddig már több mint 200 ezer család igényelte. 

Mfor-vélemény:
Amennyiben helyes a feltételezésünk a meghosszabbításra vonatkozóan, az a jelen kamatkörnyezet mellett némiképp meglepetésre adhat okot. A babaváró támogatást az elmúlt hónapokban már egyre kevesebben igényelték, aminek oka, hogy a jegybanki kamatemelésekkel párhuzamosan egyre kevésbé éri meg a konstrukció a gyermekvállalás elmaradása esetén. A bevezetés utáni első években még akkor is megérte a kölcsön felvétele, ha a pár nem vállalt gyermeket, ám valamilyen megtakarítási formába helyezte a pénzt. Az öt év után esedékes büntetőkamatot (az addig érvényesített kamattámogatást) ugyanis bőven megtermelte a felvett 10 millió forint. Most viszont a folyamatos kamatemelések miatt egyre költségesebbé és kockázatosabbá válik a konstrukció a gyermek születésének elmaradása esetén. Ráadásul arra még mindig nincs precedens, mi történik, ha egy pár orvosi szakvéleménnyel alátámasztva igazolja, hogy egészségügyi okokból kifolyólag nem tud gyermeket vállalni.

Frissítés:

Feltételezésünket a megtartásra az előirányzat összege is alátámasztja, mely duplája az idei évinek. Igaz ugyan, hogy a támogatás esetleges kifutása után is keletkezik költségvetési kiadása az öt évre szóló kamattámogatás miatt. Azonban ez a kiadás évről évre kisebb tételt kellene jelentsen. Eddig ráadásul az igénylések száma sem támasztja alá, hogy ilyen mértékben növekedjen az előirányzat. Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis az egyre kedvezőtlenebbé váló kamatkörnyezet miatt, már többen túl kockázatosnak tartják a támogatás felvételét.