<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Fogolycsere, gyermekhalál, svéd-török konfliktus, kivonul a McDonald's Oroszországból. A háború eseményeinek reggeli összefoglalója.

  • Tart a mariupoli Azovstal acélműben rekedt katonák evakuálása, erősítette meg Volodomir Zelenszkij elnök. Eddig több mint 260 katonát hoztak ki, s fogolycserére készülnek. 

  • Az ukrán egyesített erők munkacsoportja hétfőn közölte, hogy 20 civil, köztük egy gyermek halt meg oroszok által Donyeck és Luhanszk térségében végrehajtott támadásokban.

  • Nyugati katonai értékelések szerint Vlagyimir Putyin "ezredesként vagy dandártábornokként" vesz részt az ukrajnai háborúban. Az orosz vezető állítólag maga segít meghatározni az erők mozgását a Donbaszban.

Teljesen kivonulnak Oroszországból. Fotó: MTI/EPATeljesen kivonulnak Oroszországból. Fotó: MTI/EPA

  • Ukrán tisztviselők azt állították, hogy az orosz erők ellen az ország észak-keleti részén ellentámadást indító csapatok visszaszorították őket Harkiv városából, és egészen az orosz határig nyomultak előre.

  • Az orosz erők lőtték a hadállásokat Ukrajna keleti részén, Donbaszban, miközben a harcok egyre inkább Ukrajna legkelettebbre fekvő városára, Szeverodonyeckre összpontosulnak, amely a több mint 11 hete tartó háború után még mindig az ukrán erőké.

  • Miután Svédország és Finnország tegnap megerősítette a NATO-hoz való csatlakozás tervét, Svédország diplomáciai úton próbálja megtörni a török ellenállást. Csakhogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt mondta, hogy Törökország nem fogja jóváhagyni a kérelmeket, ezért a skandináv országok küldöttségei ne is fáradjanak.

  • Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Oroszországnak "nincs problémája" Finnországgal és Svédországgal. "Ebből a szempontból Oroszországot nem fenyegeti közvetlen veszély" - mondta Putyin. A megjegyzések jelentős retorikai változást jeleznek, miután egy esetleges NATO-bővítést évekig Oroszország biztonságát fenyegető veszélynek tekintette. Hozzátette: a katonai infrastruktúra bővítése mégis megköveteli Moszkva reakcióját.

  • Magyarországot azzal vádolják, hogy "túszként tartja fogva az EU-t", mivel nem hajlandó megállapodni az Oroszországgal szembeni olajembargóról, miközben az Unió konszenzusra törekszik a hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban.

  • Az amerikai gyorsétteremóriás, a McDonald's kivonul az orosz piacról, és eladja üzleteit az egyre inkább elszigetelt országban - közölte a vállalat hétfőn. Eközben a moszkvai önkormányzat átveszi a Renault francia autógyártó cég egyik gyárát, és a szovjet korszakban működő Moszkvicsot újjáéleszti. Ez az első eset, hogy Oroszország külföldi vállalatot államosít az ukrajnai háború alatt.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.