<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel jelentős átcsoportosításokat hajtott végre a kormány. 

A kormány jelentős összegű átcsoportosításokat eszközölt az idei költségvetésben a pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletek alapján. Egyrészt feltöltötte a Központi Maradványelszámolási Alapot, majd innen továbbosztotta az átcsoportosított és meglévő pénzeket, másrészt a rendkívüli tartalékból is több mint 24 milliárd forintot osztott szét. Összesen így 99 milliárd forintot mozgatott meg a kormány az idei büdzsében pénteken. 

A Központi Maradványelosztási Alapba 42 milliárd forintot csoportosítottak át, a pénzt több területről vonta el a kormány. Ennek több mint felét az egyházak közösségi célú programok és beruházások támogatásától vette el, 22,2 milliárd forintot. 11 milliárd forintot a Bethlen Gábor Alaptól vont el a kormány, 5,7 milliárdot pedig az Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatásától. 

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A sport területe sem maradt érintetlenül: 

 • 920 millió forintot vett el az idén megrendezésre kerülő Maccabi Játékokhoz nyújtott támogatás sorról, 
 • 500 milliót a Magyar Korcsolyázó Szövetségtől, melynek elnöke Kósa Lajos, 
 • 450 millió forintot pedig a Magyar Természetjáró Szövetségnek szánt előirányzatról, a szövetség Garancsi István, milliárdos vállalkozóhoz köthető szervezet. 

A helyzet pikantériája, hogy utóbbi három tétel a teljes előirányzatot jelenti az idei büdzsében, vagyis a pénteki rendelettel minden forintot elvett a kormány. Azt azonban egyáltalán nem tartjuk kizártnak, hogy a későbbiekben, még mielőtt a támogatásra szüksége lenne az érintetteknek, a kormány valahonnan máshonnan átcsoportosítja ezekre a célokra a szükséges összeget. 

A BMW-gyárra és a Magyar Falu Programra kell a pénz

Egy másik rendelettel a kormány milliárdok szétosztásáról rendelkezik. A Központi Maradványelszámolási Alapból egyszer 44 milliárd forintot osztott szét a kormány, amiből 

 • 23,5 milliárd a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra kapcsolatainak javítása érdekében szükséges önkormányzati feladatokra ment el, 
 • 10 milliárd az övezet közműfejlesztéseire, 
 • 1,9 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kap állami többletfeladatok támogatása címén, 
 • és 500 millió forint jut még a World Robot Olympiad megszervezésével kapcsolatos kiadásokra. 

A Központi Maradványelszámolási Alapból további 31 milliárd forintot is elosztogatott a kormány a pénteki rendeletével. Ez szinte teljes egészében a Magyar Falu Programra került átcsoportosításra, 29 milliárd forint. A fennmaradó összegből 750 milliót a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kapott. 

Az osztogatás azonban itt nem ért még véget, hiszen 24 milliárd forint a rendkívüli tartalékból is elköltésre került pénteken. Ennek fele, 12 milliárd az Eximbank tőkeemelését szolgálja. 

 • 1,6 milliárd forintot adtak a Terrorelhárítási Központ beruházásaira, 
 • 1,9 milliádot kapott a Magyar Államkincstár,
 • 3,2 milliárd ment a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek, 
 • 2 milliárd ment az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amit a közgyűjteményekre kell fordítaniuk, 
 • 788 milliót adtak Orbánék a határon túli oktatási és kulturális feladatok támogatására, pontosabban a felsőoktatásra, 
 • 791 millió forinttal pedig megnövelték a Vasas stadion beruházásához nyújtott költségvetési támogatás összegét.