2019. február 23. 11:05

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel jelentős átcsoportosításokat hajtott végre a kormány. 

A kormány jelentős összegű átcsoportosításokat eszközölt az idei költségvetésben a pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletek alapján. Egyrészt feltöltötte a Központi Maradványelszámolási Alapot, majd innen továbbosztotta az átcsoportosított és meglévő pénzeket, másrészt a rendkívüli tartalékból is több mint 24 milliárd forintot osztott szét. Összesen így 99 milliárd forintot mozgatott meg a kormány az idei büdzsében pénteken. 

A Központi Maradványelosztási Alapba 42 milliárd forintot csoportosítottak át, a pénzt több területről vonta el a kormány. Ennek több mint felét az egyházak közösségi célú programok és beruházások támogatásától vette el, 22,2 milliárd forintot. 11 milliárd forintot a Bethlen Gábor Alaptól vont el a kormány, 5,7 milliárdot pedig az Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatásától. 

Fotó: Facebook Fotó: Facebook

A sport területe sem maradt érintetlenül: 

 • 920 millió forintot vett el az idén megrendezésre kerülő Maccabi Játékokhoz nyújtott támogatás sorról, 
 • 500 milliót a Magyar Korcsolyázó Szövetségtől, melynek elnöke Kósa Lajos, 
 • 450 millió forintot pedig a Magyar Természetjáró Szövetségnek szánt előirányzatról, a szövetség Garancsi István, milliárdos vállalkozóhoz köthető szervezet. 

A helyzet pikantériája, hogy utóbbi három tétel a teljes előirányzatot jelenti az idei büdzsében, vagyis a pénteki rendelettel minden forintot elvett a kormány. Azt azonban egyáltalán nem tartjuk kizártnak, hogy a későbbiekben, még mielőtt a támogatásra szüksége lenne az érintetteknek, a kormány valahonnan máshonnan átcsoportosítja ezekre a célokra a szükséges összeget. 

A BMW-gyárra és a Magyar Falu Programra kell a pénz

Egy másik rendelettel a kormány milliárdok szétosztásáról rendelkezik. A Központi Maradványelszámolási Alapból egyszer 44 milliárd forintot osztott szét a kormány, amiből 

 • 23,5 milliárd a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra kapcsolatainak javítása érdekében szükséges önkormányzati feladatokra ment el, 
 • 10 milliárd az övezet közműfejlesztéseire, 
 • 1,9 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kap állami többletfeladatok támogatása címén, 
 • és 500 millió forint jut még a World Robot Olympiad megszervezésével kapcsolatos kiadásokra. 

A Központi Maradványelszámolási Alapból további 31 milliárd forintot is elosztogatott a kormány a pénteki rendeletével. Ez szinte teljes egészében a Magyar Falu Programra került átcsoportosításra, 29 milliárd forint. A fennmaradó összegből 750 milliót a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kapott. 

Az osztogatás azonban itt nem ért még véget, hiszen 24 milliárd forint a rendkívüli tartalékból is elköltésre került pénteken. Ennek fele, 12 milliárd az Eximbank tőkeemelését szolgálja. 

 • 1,6 milliárd forintot adtak a Terrorelhárítási Központ beruházásaira, 
 • 1,9 milliádot kapott a Magyar Államkincstár,
 • 3,2 milliárd ment a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek, 
 • 2 milliárd ment az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amit a közgyűjteményekre kell fordítaniuk, 
 • 788 milliót adtak Orbánék a határon túli oktatási és kulturális feladatok támogatására, pontosabban a felsőoktatásra, 
 • 791 millió forinttal pedig megnövelték a Vasas stadion beruházásához nyújtott költségvetési támogatás összegét. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.