Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel jelentős átcsoportosításokat hajtott végre a kormány. 

A kormány jelentős összegű átcsoportosításokat eszközölt az idei költségvetésben a pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletek alapján. Egyrészt feltöltötte a Központi Maradványelszámolási Alapot, majd innen továbbosztotta az átcsoportosított és meglévő pénzeket, másrészt a rendkívüli tartalékból is több mint 24 milliárd forintot osztott szét. Összesen így 99 milliárd forintot mozgatott meg a kormány az idei büdzsében pénteken. 

A Központi Maradványelosztási Alapba 42 milliárd forintot csoportosítottak át, a pénzt több területről vonta el a kormány. Ennek több mint felét az egyházak közösségi célú programok és beruházások támogatásától vette el, 22,2 milliárd forintot. 11 milliárd forintot a Bethlen Gábor Alaptól vont el a kormány, 5,7 milliárdot pedig az Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatásától. 

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A sport területe sem maradt érintetlenül: 

 • 920 millió forintot vett el az idén megrendezésre kerülő Maccabi Játékokhoz nyújtott támogatás sorról, 
 • 500 milliót a Magyar Korcsolyázó Szövetségtől, melynek elnöke Kósa Lajos, 
 • 450 millió forintot pedig a Magyar Természetjáró Szövetségnek szánt előirányzatról, a szövetség Garancsi István, milliárdos vállalkozóhoz köthető szervezet. 

A helyzet pikantériája, hogy utóbbi három tétel a teljes előirányzatot jelenti az idei büdzsében, vagyis a pénteki rendelettel minden forintot elvett a kormány. Azt azonban egyáltalán nem tartjuk kizártnak, hogy a későbbiekben, még mielőtt a támogatásra szüksége lenne az érintetteknek, a kormány valahonnan máshonnan átcsoportosítja ezekre a célokra a szükséges összeget. 

A BMW-gyárra és a Magyar Falu Programra kell a pénz

Egy másik rendelettel a kormány milliárdok szétosztásáról rendelkezik. A Központi Maradványelszámolási Alapból egyszer 44 milliárd forintot osztott szét a kormány, amiből 

 • 23,5 milliárd a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra kapcsolatainak javítása érdekében szükséges önkormányzati feladatokra ment el, 
 • 10 milliárd az övezet közműfejlesztéseire, 
 • 1,9 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kap állami többletfeladatok támogatása címén, 
 • és 500 millió forint jut még a World Robot Olympiad megszervezésével kapcsolatos kiadásokra. 

A Központi Maradványelszámolási Alapból további 31 milliárd forintot is elosztogatott a kormány a pénteki rendeletével. Ez szinte teljes egészében a Magyar Falu Programra került átcsoportosításra, 29 milliárd forint. A fennmaradó összegből 750 milliót a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kapott. 

Az osztogatás azonban itt nem ért még véget, hiszen 24 milliárd forint a rendkívüli tartalékból is elköltésre került pénteken. Ennek fele, 12 milliárd az Eximbank tőkeemelését szolgálja. 

 • 1,6 milliárd forintot adtak a Terrorelhárítási Központ beruházásaira, 
 • 1,9 milliádot kapott a Magyar Államkincstár,
 • 3,2 milliárd ment a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek, 
 • 2 milliárd ment az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amit a közgyűjteményekre kell fordítaniuk, 
 • 788 milliót adtak Orbánék a határon túli oktatási és kulturális feladatok támogatására, pontosabban a felsőoktatásra, 
 • 791 millió forinttal pedig megnövelték a Vasas stadion beruházásához nyújtott költségvetési támogatás összegét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.