<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

Az amerikai elnök friss tervei szerint az óceán New York és New Jersey államok közötti szakaszára telepítenek majd tengeri propellereket.

Újabb információmorzsák estek le Joe Biden asztaláról a múlt héten bejelentett új, legalább háromezer milliárd dollár értékű gazdasági csomagról. Mint ismert, a gigacsomag egy részét széles körű szociális reformokra fordítják, a másikat pedig óriási infrastrukturális és zöldenergia-beruházásokra. A New York Times szerint az utóbbi terület fejlesztése jegyében Biden óriási tengeri (offshore) szélfarmot építene az Atlanti-óceán New York és New Jersey államok közé eső szakaszára.

A Times szerint az amerikai kormány terve az, hogy 2030-ig 30 ezer megawatt teljesítményű turbinaerdőt telepít a vízre - ezzel a számítások szerint 10 millió otthon ellátására elegendő tiszta energiát tudnának megtermelni. Annak érdekében, hogy mozgásba lendítsék a projektet, 3 milliárd dollárnyi hitelt fognak elkülöníteni a célra, fel fogják gyorsítani a szélfarm-építések enegdélyeztetését az Atlanti-óceán azon szakaszán, és fejleszteni fogják a kikötőket is annak érdekében, hogy megkönnyítsék az építkezést.

Offshore dán szélfarm a Balti-tengeren. Illusztráció. (Forrás: Depositphotos)Offshore dán szélfarm a Balti-tengeren. Illusztráció. (Forrás: Depositphotos)

A Fehér Ház szerint a kész, működő szélfarm majd évi 78 millió tonnával csökkenti az USA széndioxid-kibocsátását. Itt érdemes megjegyezni, hogy az államok 2019-es széndioxid-kibocsátása 5,1 milliárd tonna volt. A globális, éves széndioxid-kibocsátás átlagosan 37 milliárd tonna, a világ összes kibocsátott üvegházhatású gáza széndioxid-ekvivalensre átszámolva pedig 51 milliárd tonna. A szélfarm-telepítés mindenesetre a kormányzat becslése szerint közvetlenül - tehát az építéssel, szereléssel - 44 ezer új munkahelyet teremt majd, közvetetten pedig további 33 ezret.

A Biden-kormányzat egyébként már múlt hónapban jelezte, hogy komolyan számol a szélenergiával is: zöld utat adott a Donald Trump elnöklése alatt egy helyben toporgó tengeri szélfarm-projektnek a massachusettsi Martha’s Vineyard-sziget partjainál. Itt 84 turbinát építenek fel a vízbe, összesen 800 megawatt teljesítménnyel. A farm a tervek szerint 2023-ban kezdi meg az energiatermelést. Az USA jelenleg 13 offshore szélfarmmal tervez a keleti parton, azt szeretnék, ha 2030-ra itt összesen 2000 vízre telepített turbina forogna.

Jelenleg egyébként Nagy-Britannia az abszolút nagyhatalom az offshore szélfarmok terepén, övék a legnagyobb, már üzemelő propellerhad, a 174 turbinát pörgető, 1218 megawattos Hornsea 1, de már építik a Hornsea 2-t is, ami 1386 megawattos lesz. A britek mellett eddig Hollandia és Németország volt a legeredményesebb az offshore szélfarmok területén. A legnagyobb, még csak tervezett tengeri szélfarm pedig a bideni bejelentésig a dél-koreai Sinan Korea Offshore volt, 8200 megawattos teljesítmménnyel, mely idén kapott zöld jelzést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.