Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az amerikai elnök friss tervei szerint az óceán New York és New Jersey államok közötti szakaszára telepítenek majd tengeri propellereket.

Újabb információmorzsák estek le Joe Biden asztaláról a múlt héten bejelentett új, legalább háromezer milliárd dollár értékű gazdasági csomagról. Mint ismert, a gigacsomag egy részét széles körű szociális reformokra fordítják, a másikat pedig óriási infrastrukturális és zöldenergia-beruházásokra. A New York Times szerint az utóbbi terület fejlesztése jegyében Biden óriási tengeri (offshore) szélfarmot építene az Atlanti-óceán New York és New Jersey államok közé eső szakaszára.

A Times szerint az amerikai kormány terve az, hogy 2030-ig 30 ezer megawatt teljesítményű turbinaerdőt telepít a vízre - ezzel a számítások szerint 10 millió otthon ellátására elegendő tiszta energiát tudnának megtermelni. Annak érdekében, hogy mozgásba lendítsék a projektet, 3 milliárd dollárnyi hitelt fognak elkülöníteni a célra, fel fogják gyorsítani a szélfarm-építések enegdélyeztetését az Atlanti-óceán azon szakaszán, és fejleszteni fogják a kikötőket is annak érdekében, hogy megkönnyítsék az építkezést.

Offshore dán szélfarm a Balti-tengeren. Illusztráció. (Forrás: Depositphotos)Offshore dán szélfarm a Balti-tengeren. Illusztráció. (Forrás: Depositphotos)

A Fehér Ház szerint a kész, működő szélfarm majd évi 78 millió tonnával csökkenti az USA széndioxid-kibocsátását. Itt érdemes megjegyezni, hogy az államok 2019-es széndioxid-kibocsátása 5,1 milliárd tonna volt. A globális, éves széndioxid-kibocsátás átlagosan 37 milliárd tonna, a világ összes kibocsátott üvegházhatású gáza széndioxid-ekvivalensre átszámolva pedig 51 milliárd tonna. A szélfarm-telepítés mindenesetre a kormányzat becslése szerint közvetlenül - tehát az építéssel, szereléssel - 44 ezer új munkahelyet teremt majd, közvetetten pedig további 33 ezret.

A Biden-kormányzat egyébként már múlt hónapban jelezte, hogy komolyan számol a szélenergiával is: zöld utat adott a Donald Trump elnöklése alatt egy helyben toporgó tengeri szélfarm-projektnek a massachusettsi Martha’s Vineyard-sziget partjainál. Itt 84 turbinát építenek fel a vízbe, összesen 800 megawatt teljesítménnyel. A farm a tervek szerint 2023-ban kezdi meg az energiatermelést. Az USA jelenleg 13 offshore szélfarmmal tervez a keleti parton, azt szeretnék, ha 2030-ra itt összesen 2000 vízre telepített turbina forogna.

Jelenleg egyébként Nagy-Britannia az abszolút nagyhatalom az offshore szélfarmok terepén, övék a legnagyobb, már üzemelő propellerhad, a 174 turbinát pörgető, 1218 megawattos Hornsea 1, de már építik a Hornsea 2-t is, ami 1386 megawattos lesz. A britek mellett eddig Hollandia és Németország volt a legeredményesebb az offshore szélfarmok területén. A legnagyobb, még csak tervezett tengeri szélfarm pedig a bideni bejelentésig a dél-koreai Sinan Korea Offshore volt, 8200 megawattos teljesítmménnyel, mely idén kapott zöld jelzést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.