<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Donald Trumpot nem csak megfosztanák hatalmától, hanem eltiltanák az indulástól a 2024-es választáson. A távozó elnök eközben sorra veszíti el kommunikációs csatornáit.      

Már ma szavazhat a demokrata többségű Képviselőház arról a határozatról, amelynek végső célja Donald Trump amerikai elnök eltávolítása a hatalomból. A határozat arra szólítja fel Mike Pence alelnököt, hogy fossza meg Trumpot elnöki jogaitól. Erről Nancy Pelosi demokratapárti házelnök tájékoztatta a törvényhozókat tegnap, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Amennyiben Pence erre nem hajlandó – az alelnök eddig nem adta jelét annak, hogy szembeszállna Trumppal –, akkor a demokraták a Kongresszusban indíthatják el az úgynevezett impeachment-eljárást (felelősségre vonási eljárást) az elnökkel szemben.

Nincs visszaút Trumpnak?(Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos) Nincs visszaút Trumpnak?(Korábbi felvétel. Forrás: Depositphotos)

A Képviselőház szinte biztosan megszavazná az eljárást, az azonban bizonytalan, hogy mi történne a még republikánusok által uralt (de hamarosan szintén demokrata uralom alá kerülő) Szenátusban – nem csak a republikánusok miatt, hanem azért is, mert a demokraták egy része nem szeretné, ha az eljárás beárnyékolná Joe Biden megválasztott elnök hatalomátvételét. (A demokratapárti politikust január 20-án iktatják be hivatalába.)

A demokraták azzal vádolják Donald Trumpot, hogy megszegte hivatali esküjét azáltal, hogy feltüzelte híveit a megválasztott elnök, Joe Biden ellen, kétségbe vonta a választás végeredményét, és hívei az ő hatására törtek be múlt szerdán az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

Az összecsapások során öt ember, köztük egy rendőr életét vesztette.

Amennyiben a Szenátus megalapozottnak találja a vádat, akkor egy további lépésben arról is dönthet, hogy Trump soha többé nem vállalhat állami hivatalt, írja a Spiegel.

Ez nem csak súlyos megaláztatás lenne számára, hanem azt is jelentené, hogy nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.   

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.