<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oroszország Európa legnagyobb atomerőművét használja bázisként fegyverek tárolására. – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 143. napján.

  • Oroszország Európa legnagyobb atomerőművét használja bázisként fegyverek – köztük rakétarendszerek – tárolására és a környező ukrajnai területek bombázására – közölte a kijevi nukleáris ügynökség egyik tisztviselője. A zaporizzsjai atomerőműben rendkívül feszült a helyzet, akár 500 orosz katona is ellenőrizheti az erőművet – jelentette az AFP. A megszállók ide telepítik a fegyverzetüket, beleértve a rakétarendszereket is, amelyekről már a Dnyipro folyó túlpartját és Nikopol területét is lövik – mondta Pedro Kotin az ukrán állami nukleáris ügynökség, az Energoatom elnöke. A délnyugat-ukrajnai atomerőmű a moszkvai invázió első hetei óta orosz ellenőrzés alatt áll, bár továbbra is ukrán személyzet működteti.

Füst száll fel a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza felett egy orosz tüzérségi támadást követően 2022. július 16-án. MTI/AP/Nina Lyashonok
Füst száll fel a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza felett egy orosz tüzérségi támadást követően 2022. július 16-án. MTI/AP/Nina Lyashonok

  • Erői átcsoportosítása után Oroszország újrakezdte a támadásokat Kelet-Ukrajnában – közölte az ukrán vezérkar szombaton. A harcok egyelőre kisebb kiterjedésűek. A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) katonai szakértői megerősítették az értesülést, rámutatva: ha valóban vége a szünetnek, akkor az oroszok a következő 72 órában valószínűleg fokozzák a támadásokat. Az oroszok Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalása után iktattak be "operatív szünetet".
  • Dnyipróban a hatóságok adatai szerint legalább hárman meghaltak és tizenöten megsebesültek a péntek esti rakétacsapásokban. Kremencsukban is lövedékek csapódtak be, Odesszát szombaton szintén bombázták.
  • A Fehér Ház szerint orosz tisztségviselők jártak Iránban, hogy megtekintsék a fegyverekkel is felszerelhető drónokat az ország középső részén található Kásán légi támaszponton - írta közleményében Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A Fehér Ház szerint a látogatásokra június 8-án és július 15-én került sor. Washington műholdfelvételeket is közzétett arról, hogy a Sahed-191 és a Sahed-129 drónok bemutatórepülést hajtanak végre a támaszponton, miközben egy orosz delegáció repülőgépe a helyszínen tartózkodott. Sullivan a hét elején elmondta: az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők. Washington információi alapján Irán már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára. Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter pénteken biztosította Ukrajnát, hogy a teheráni vezetés nem fog drónokat szállítani Oroszországnak. Egyúttal megismételte: az iszlám köztársaság az ukrajnai háború diplomáciai megoldásának híve.
  • A Gazprom orosz energiakonszern arra kérte a Siemens német energiavállalatot, hogy készítse elő az Északi Áramlat 1 gázvezeték Kanadában megjavított turbinájának Oroszországba szállítását – közölte az orosz cég szombaton. A Gazprom július 15-én azzal a hivatalos kéréssel fordult a Siemenshez, hogy készítse elő azokat a dokumentumokat, amelyek a jelenlegi kanadai és európai uniós szankciós szabályozás figyelembe vételével lehetővé teszik, hogy az Északi Áramlat 1 számára létfontosságú portovajai kompresszorállomás gázturbináját kivigyék Oroszországba - írta a Gazprom szombaton.
  • Június óta a Gazprom jelentősen csökkentette az Északi Áramlaton át Európába érkező földgáz mennyiségét, majd le is állította a szállítást. A lépést a Kanadában javított turbina kiesésével indokolta. Az ukrajnai háború miatt életbe léptetett nemzetközi szankciók miatt Kanada vonakodott visszaadni a turbinát Oroszországnak. Végül úgy döntött, hogy Németországnak adja át a megjavított készüléket. Az Északi Áramlatot hétfőtől karbantartás miatt leállították. A munkák július 21-ig tartanak, azonban több nyugati politikus, köztük például Emmanuel Macron francia államfő jelezte: aggódik, hogy az oroszok nem fogják újraindítani a gázszállítást.

(via The Guardian, MTI, AP, dpa, AFP)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.