3p

Azon lehet vitatkozni, hogy pontosan mikor került leszálló ágba a magyar kiskereskedelem, az biztos, hogy számottevően csökkent egy év alatt a forgalom volumene, ám a vásárlások értékén pont a hanyatlásért felelős infláció miatt ez persze nem látszik. Összefoglaló az elmúlt időszakról, aggasztó számokkal.

Alig egy évvel ezelőtt, 2022 júliusában került eleinte enyhe, majd egyre meredekebb emelkedőre a magyarországi infláció. Az átlagkeresetek, valamint a valós bérhelyetez sokkal pontosabban mutató medián bérek pedig kétszámjegyű növekedésben voltak 2022-ben és az idén is. A vásárlóerő azonban ezek eredőjeként csökkent. Hogy pontosan mennyivel, azt a fizetések és az infláció alakulásából számolt reálbérindex mutatja a legjobban. 

Fogyóban a "vevők ereje"

A reálbéreknél pedig a többéves emelkedés után tavaly tavasszal történt a fordulat, onnantól ugyanis egyre visszafogottabb lett a növekedés üteme, tavaly szeptemberben pedig már negatív előjelet kaptak. Másként fogalmazva, az áprilisi közel 7 százalékos reálbércsökkenés azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb elkölthető pénz marad a háztartások költségvetésében.

Mivel a reálbérindex alapján fogyóban van a vásárlóerő, ezért a boltokban is kevesebb terméket vásároltak a háztartások. A fenti interaktív adatgrafikonon jól látszik, hogy a reálbérek csökkenésével párhuzamosan a kiskereskedelmi forgalom volumene is lejtőre került. Fontos, hogy volumenről van szó, nem pedig a kiskereskedelmi forgalom értékéről, az ugyanis pont a megugró infláció miatt emelkedést mutat. A hivatalos adatok szerint az idei év első négy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom összege 13 százalékkal 5633 milliárd forintra nőtt, miközben a volumenindex csökkent.   Nagyon leegyszerűsítve, drágábban, kevesebb darabszámú termék került a háztartásokhoz. 

Az infláció áll nyerésre a fizetésekkel szemben, ez a boltok forgalmán is nyomot hagyott - Forrás: PIxabay
Az infláció áll nyerésre a fizetésekkel szemben, ez a boltok forgalmán is nyomot hagyott - Forrás: PIxabay

 

A korábbi években, amikor alacsony infláció mellett tempósan nőttek a bérek, akkor a kiskereskedelem jól szerepelt. Felfelé meneteltek az nem élelmiszerek csoportjába tartozó termékek, ezen belül a drágább, úgynevezett tartós fogyasztási cikkek, ezek közé tartoznak például a bútorok, az elektronikai eszközök, a nagyobb háztartási gépek vagy éppen az autók. A KSH-adatok szerint a bútorok és műszaki cikkek forgalmának volumene az idei év első négy hónapjában 17 százalékkal esett vissza, az iparcikk jellegű vegyes termékeké több mint 14 százalékkal csökkent, a könyvek, számítástechnikai és egyéb cikkek forgalma pedig 4 százalékkal mérséklődött. 

Mi várható? 

Az még kérdés, hogy mikor kerül emelkedőre a kiskereskedelem, az biztos, hogy komolyabb, tartós növekedéshez az kell, hogy az infláció lelassuljon, a fizetések pedig masszív pluszban maradjanak.

Ez a forgatókönyv kellene ahhoz, hogy a reálbérek újból pozitív előjelet kapjanak és ott is maradjanak. Ha ez összejön, akkor fokozódhat a vásárlóerő, egyúttal visszatérhet a vásárlási kedv, ami a kiskereskedelemnek lendületet adhat, a belső fogyasztások élénkülése pedig a GDP-re is kedvező hatással lenne. 

Megjegyzés: A fenti interaktív adatgrafikonon a fizetéseknél látható tavaly februári kiugró értéket az úgynevezett fegyverpénz magyarázza, amely abban a hónapoban jelentősen hozzájárult a növekedéshez. A kiskereskedelmi forgalom tavaly tavaszi hónapokban látott megugrása pedig azzal magyarázható, hogy a háztartások az akkor kapott extrapénzek, például a válsztások előtti szja-visszatérítések egy részét a boltokban költötték el. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!