3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

Az április 18-án bejelentett európai labdarúgó Szuperliga április 20-ra kárörvendő kacaj közepette már hamvába is holt. A sorozat viszont még feltámadhat, a világ futballját ugyanis szétfeszítik az ellentmondások. Marosi Gergely sportújságíró elemzi a történéseket.

Sokat elmond a múlt vasárnap bejelentett és két napon belül kimúlt labdarúgó Szuperliga fogadtatásáról, hogy annak pénzügyi háttértámogatója, a JP Morgan Chase nyilvánosan kért elnézést a futballközösségtől – nem gyakran hallani ilyet. Az amatőr „puccsszervezés”, a beígért szankciók és az egyöntetűen negatív fogadtatás együtt már túl sok volt: ugyan hivatalosan a Szuperliga-projekt még létezik, ám a tizenkét „alapító” döntő többsége kihátrált, a gyakorlati megvalósításra egyelőre nincs esély.

Hogy aztán a Szuperliga csak hibernálódott-e vagy végleg kimúlt, az nagy kérdés, a világ labdarúgását ugyanis szétfeszítik az ellentmondások. A legtöbb rajongót maguk mögött tudó, legnagyobb bevételű, legnagyobb érdeklődésre számot tartó klubok adóssághegyeket görgetnek maguk előtt, s a koronavírus-járvány árnyékában attól retteghetnek, hogy a növekedési pálya vége a mélybe ránthatja őket. Ahogy a Real Madrid és a Barcelona első embere is rámutatott: a gazdasági érvek a Szuperliga létrehozása mellett szólnak.

Ugyanakkor a labdarúgás – ez most ismét bebizonyosodott – nem kizárólag a pénzügyi-gazdasági ésszerűség alapján működik. Ahogy a híres angol író, Nick Hornby fogalmazott Fociláz című könyvében, a szurkoló szenvedélye hegyének csúcsáról szemléli a futballvilágot. Ez a szenvedély nem racionális, akár túl is csordulhat, viszont még mindig erős ellenpólusát képezi a technokrata-üzleti gondolkodásmódnak. 

A labdarúgás közösségi és meritokratikus hagyományaival, romantikájával ment szembe a Szuperliga, amelynek támogatói némi joggal mondhatják: itt mindenki azért él (viszonylag) jól, mert a legnagyobb csapatok vonzzák elsősorban a pénzt és érdeklődést. Az ilyen és hasonló ellentmondások egyre valószínűbbé teszik, hogy a konfliktusok egyszer szétfeszítik az európai labdarúgás ötvenes-hatvanas években kialakult, kilencvenes években radikálisan átalakított keretrendszerét. Válságjelek sorát láthatjuk, megoldást viszont egyelőre nem – az elit egymás közötti játszadozásának gondolatára a futball legfontosabb vonzerejét (a csoda esélyét) elillanni látó közönség gyomra fordul fel, a szuperkluboknak pedig valószínűleg tarthatatlan a jelenlegi helyzet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!