Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Marosi Gergely - Izsó Márton

Az április 18-án bejelentett európai labdarúgó Szuperliga április 20-ra kárörvendő kacaj közepette már hamvába is holt. A sorozat viszont még feltámadhat, a világ futballját ugyanis szétfeszítik az ellentmondások. Marosi Gergely sportújságíró elemzi a történéseket.

Sokat elmond a múlt vasárnap bejelentett és két napon belül kimúlt labdarúgó Szuperliga fogadtatásáról, hogy annak pénzügyi háttértámogatója, a JP Morgan Chase nyilvánosan kért elnézést a futballközösségtől – nem gyakran hallani ilyet. Az amatőr „puccsszervezés”, a beígért szankciók és az egyöntetűen negatív fogadtatás együtt már túl sok volt: ugyan hivatalosan a Szuperliga-projekt még létezik, ám a tizenkét „alapító” döntő többsége kihátrált, a gyakorlati megvalósításra egyelőre nincs esély.

Hogy aztán a Szuperliga csak hibernálódott-e vagy végleg kimúlt, az nagy kérdés, a világ labdarúgását ugyanis szétfeszítik az ellentmondások. A legtöbb rajongót maguk mögött tudó, legnagyobb bevételű, legnagyobb érdeklődésre számot tartó klubok adóssághegyeket görgetnek maguk előtt, s a koronavírus-járvány árnyékában attól retteghetnek, hogy a növekedési pálya vége a mélybe ránthatja őket. Ahogy a Real Madrid és a Barcelona első embere is rámutatott: a gazdasági érvek a Szuperliga létrehozása mellett szólnak.

Ugyanakkor a labdarúgás – ez most ismét bebizonyosodott – nem kizárólag a pénzügyi-gazdasági ésszerűség alapján működik. Ahogy a híres angol író, Nick Hornby fogalmazott Fociláz című könyvében, a szurkoló szenvedélye hegyének csúcsáról szemléli a futballvilágot. Ez a szenvedély nem racionális, akár túl is csordulhat, viszont még mindig erős ellenpólusát képezi a technokrata-üzleti gondolkodásmódnak. 

A labdarúgás közösségi és meritokratikus hagyományaival, romantikájával ment szembe a Szuperliga, amelynek támogatói némi joggal mondhatják: itt mindenki azért él (viszonylag) jól, mert a legnagyobb csapatok vonzzák elsősorban a pénzt és érdeklődést. Az ilyen és hasonló ellentmondások egyre valószínűbbé teszik, hogy a konfliktusok egyszer szétfeszítik az európai labdarúgás ötvenes-hatvanas években kialakult, kilencvenes években radikálisan átalakított keretrendszerét. Válságjelek sorát láthatjuk, megoldást viszont egyelőre nem – az elit egymás közötti játszadozásának gondolatára a futball legfontosabb vonzerejét (a csoda esélyét) elillanni látó közönség gyomra fordul fel, a szuperkluboknak pedig valószínűleg tarthatatlan a jelenlegi helyzet.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.