6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Főleg a csarnok-és az útépítők örülhetnek a sok állami és céges megbízásnak. A lakáspiacon nagy lemaradást kell behozni, viszont több megyeszékhelyen is egymás után indulnak el az új társasházi projektek.

Az építőipari termelők kilátásait összegző mutató szeptemberben 8 ponttal emelkedett havi összevetésben, s így az ágazati bizalmi index 20 havi csúcsára ért fel – a jelenlegi várakozások lényegében megfelelnek a járványt közvetlenül megelőzőknek. Szeptemberben mind a magas-, mind a mélyépítő cégek kilátásai javultak – közölte lapunkkal a GKI Gazdaságkutató Zrt., amelyik rendszeresen szondázza az építőipari cégeket.

A kormánnyal barátkozó Bayer Construct érdekkörébe tartozó új betonelem gyár nem régen indult be (fotó: Viastein)
A kormánnyal barátkozó Bayer Construct érdekkörébe tartozó új betonelem gyár nem régen indult be (fotó: Viastein)

Ám még mielőtt rózsaszínbe váltana a klaviatúránk, gyorsan ide tesszük: az építőipar számára a két legfontosabb növekedési korlát továbbra is a munkaerőhiány, illetve az anyag- és kapacitáshiány. Egyikben sincs érzékelhető javulás, s mindkettő közvetve hozzájárul a magas végső árak fennmaradásához. A legnagyobb elszenvedői ezeknek – a vásárlókon kívül – a kisebb és közepes kivitelezők, amelyektől az itteni nagyok és a külföldön működő vállalkozások elszívják a munkaerőt és lekötik előlük az alapanyagok javát.

Kicsit részletesebben: a GKI szakértői azt állapították meg, hogy havi alapon az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos ágazati megítélés és a rendelésállományok értékelése is jelentősen, míg a foglalkoztatási várakozások enyhén javultak.

A KSH egyébként intenzív megbízás-növekedésről számolt be, amikor az általa mért legfrissebb, vagyis a júliusi adatokat közölte. Kiderült, hogy a vállalatok július végi szerződésállományának volumene 19,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttinél. Bár a hivatal nem írta, de vélhetően a tavalyi alacsony bázis miatt, a trend egyébként már a tavasz végétől növekvő.

Az áremelési törekvések intenzitása - hosszabb időszak emelkedése után – augusztusban és szeptemberben is csökkent. Magyarul, kevesebben és kevesebbet akarnak tovább lendíteni az árakon. A kormányzat építőipari áremelkedést fékezni szándékozó intézkedései eszerint nem hatástalanok - vélte a GKI. Ugyanakkor ha a vásárló elmegy egy építőanyagokat forgalmazó kereskedéshez, akkor csökkenést sehol sem lát és erre nem is igen számíthat, bár a kormányzati kommunikáció ezt sejteti. Elegendő itt utalni a különféle hatóságok razziáira. A GVH épp a napokban zárta le a téglapiaci vizsgálatát. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy sokszor nem maga a tégla drágult nagyon, hanem a kiszállítása, ezért érezheti a vásárló, hogy úgymond "mindennek emelkedik az ára".  

Továbbra sincs akkora kínálatbővülés, hogy ez az anyagárak mérsékléséhez vezetne. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ugyan külföldi importot sürget, amíg nem épülnek fel a kívánt magyarországi gyárak, de erről nem jöttek hivatalos hírek, legfeljebb erre vonatkozó szándék. Néhány kereskedő az októbertől érvényes exportkorlátozás nyári bejelentése után pár nappal saját kivitelének a visszafogásáról adott hírt, de ez sem hatott. S minthogy a beruházások éppen mostanában pörögnek fel, az építőanyagok kereslete nemhogy apadna, inkább bővül, ami fenntartja a magas árakat és további növekedést vetít előre.

Kik járnak jól ebben a konjuktúrában? Elsősorban a magasépítő cégek, vagyis azok, amelyek különféle csarnokokat, gyárakat, logisztikai központokat húznak fel. Itt egyebek mellett a Market Zrt., a WHB Kft. és a KÉSZ Csoport jutott nagy megrendelésekhez. Ugyancsak jól megy már évek óta a kormányhoz közeli infrastruktúra kivitelező vállalatoknak (Mészáros és Mészáros Kft., Duna Aszfalt Zrt., Magyar Építő Zrt., A-Híd Zrt., Bayer Construct, ZÁÉV Zrt., Colas Alterra Zrt.), köztük is leginkább a stadion-és útépítőknek, de ne feledkezzünk meg a hídépítőkről sem.

Jöjjön néhány friss példa!

Veszprémben a napokban adták át az új jégcsarnok első ütemét a VEMÉVSZER Kft. kivitelezésében, ez egymilliárd forintos TAO támogatásból valósult meg. Budapesten pár napja már használják a Hungexpo 55 milliárd forintért elkészült új kongresszusi központját és pavilonjait, itt a KÉSZ csoport volt a fővállalkozó, Debrecenben pedig letették a kínai Semcorp 65 milliárd forintért épülő fóliagyártó üzemének alapkövét.

Gödön folytatódik a Samsung óriásberuházása, betonoszlopokból egész erdőt látni, ha elhaladunk a Vác felé tartó főúton. A Fejér megyei Iváncsán a Market gőzerővel építi a koreai SK Innovation akkumulátorgyárát, az a beruházás 681 milliárd forintba kerül. Balatonfüreden két nagy akció is zajlik: az Appeninn Nyrt.-hez került Solum-Invest beruházásban új kikötőépület és mellette egy nagy hotel épül, a projekt 5,2 milliárd forintos állami támogatást kapott. Egy másik fejlemény, hogy a Paralelbau Kft. folytathatja menetelését a városban: ez a cég építheti meg az új konferencia-és rendezvényközponthoz kapcsolódó mélygarázst, a központ és a garázs összesen nettó 2,8 milliárd forintba kerül. A kft. már előzőleg hozzájutott egy 80 szobás hotel kivitelezéséhez a füredi kemping területén.

Néhány nagy generálkivitelező cég a lakáspiacon tudta felpörgetni a tempót, de ezek is szenvednek amiatt, hogy nincs elegendő és jó szakember. Számottevő, hogy olyan nagyobb ingatlanfejlesztők is beszálltak a lakáspiacba, amelyek eddig csak irodaházat, bevásárlóközpontot vagy raktárat építettek. Köztük van például a belga Atenor, amelyik Buda déli részén fog több ezer otthont építeni.

Fontos változást hozott az elmúlt pár hónap a tekintetben, hogy a népszerű budapesti kerületeken kívül több beruházás is indult a vezető megyeszékhelyeken. Az Otthon Centrum megyei jogú városokat érintő összegzése szerint a harmadik negyedévben már 19 százalékkal több projektbe vágtak bele, mint a pandémiával terhelt 2020-as esztendő azonos időszakában.

Összesen 281 társasházi projekt volt elérhető, ezekben 7 100 új lakás épült és ebből 3 247 lakás, az épülő állomány 45,8 százaléka volt szabad.

A sok ipari üzem megjelenése most kezdi igazán fellendíteni a debreceni lakásberuházásokat, második számú városunk a projektek számában vezet, mögötte Szeged áll, Győr a harmadik. A napfény városa az elmúlt két évben zárkózott fel az élmezőnybe, korábban az átlagnál kevesebb új társasházi építkezés kezdődött ott, míg a járműipari fellegvárban inkább közepes méretű projektek indultak.

A projektszámok mellett azonban az árak is emelkedtek: egy négyzetmétert a megyeszékhelyeken 694 ezer forintos középértéken kínálnak, ami 12,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál. A legdrágább Székesfehérvár, ami trendfordulót mutat: a városban mért 892 ezer forintos átlagos négyzetméterár először magasabb, mint a sokáig élen álló Debrecené, ahol ez az érték most 873 ezer forint, míg a harmadik legdrágább város Veszprém 781 ezer forintos fajlagos árával. A legolcsóbb város Hódmezváráshely átlag 438 ezer forinttal, ezután Nyíregyháza következik 508 ezer, és Eger 513 ezer forinttal. A legolcsóbb lakóprojekt Zalaegerszegen épül 350 ezer forintos kínálati négyzetméterárral.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!