<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Határidőre és a tervezett költségkeretet betartva készült el az 55 milliárd forintos beruházás-sorozat a Hungexpo területén. A francia üzemeltető maga is beszállt a beruházásba, de a pénz túlnyomó részét a kormány adta. Az új kongreszusi központ világszínvonalú, a felújított pavilonokkal immár teljes a vásárváros, már több nagy nemzetközi rendezvény is időpontot foglalna.

Olyasmi történt Budapesten, ami nagy volumenű állami beruházásoknál az elmúlt sok évben szinte soha: nem lépték túl a költségkeretet a Hungexpo új és felújított épületeinél. Vagyis tartották az eredetileg tervezett 55 milliárd forintot. A pénz tizedét, a hatalmas ingatlanvagyont még 2005-ben privatizáló GL Events fizette.

A futurisztikus új fogadóépület a Hungexpon (fotó: Mester Nándor)
A futurisztikus új fogadóépület a Hungexpon (fotó: Mester Nándor)

A többéves építkezés befejező szakaszához érkezett: elkészült egy tényleg 21. századi, nagy nemzetközi rendezvények befogadására alkalmas kongresszusi központ, új kiállítócsarnok is fogadja a cégeket, több pavilont felújítottak, megújították a zöld felületeket és újat is létrehoztak.

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelő államtitkár kérdésünkre azt mondta: már minden építőipari munkát elvégeztek, nincs olyan épület, amit fel kellene újítani és további tereprendezésre sincs szükség. A vásárvárosba való kijutás megkönnyítése viszont várat magára. Gondolkodnak egy villamos kapcsolaton, illetve azon is, hogy a Pillangó utcai metrómegállótól külön buszjáratot indítanak. Bár erős növekedésre számítanak a látogatók számában, a meglévő EXPO hotelt nem bővítik és újabb szállodát sem terveznek (pár évvel ezelőtt, még az első tervezési szakaszban a Marriott-lánc került szóba, de a világcég bevonása lekerült a napirendről – a szerk.)

A Hungexpo-beruházás számokban:

  • 50 ezer négyzetméternyi új épület
  • 25 ezer négyzetméteres kongresszusi központ
  • 35 ezer négyzetméternyi csarnok felújítása
  • 3300 darab belső és 840 darab külső parkolóhely
  • 12 ezer négyzetméternyi zöld felület frissítése
  • 116 új fa.

Az államtitkár most 15-20 éves megtérülésről beszélt. Ezt szerinte akkor lehet elérni, ha sikerül évi 200 különféle – hazai és nemzetközi – rendezvényt tartani. Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója arról számolt be, hogy máris több nagy nemzetközi kongresszus szervezője jelentkezett be hozzájuk.

Összesen 24 kisebb termet alakítottak ki az új kongresszusi központban (fotó: Mester Nándor)
Összesen 24 kisebb termet alakítottak ki az új kongresszusi központban (fotó: Mester Nándor)

Fürjes Balázs így fogalmazott: „Budapest pezseg, egy világváros, nagyon jó desztináció az üzleti turizmus számára, egyre jobbak a feltételek ehhez. A pandémia után a mostani beruházásnak köszönhetően a legkiválóbb közép-európai konferenciahelyszín lesz. Ezt segíti, hogy egyebek mellett a ferihegyi repülőtér is mind jobban működik.”

Utóbbi megjegyzése azért érdekes, mert a kormányzat részéről éppen ő volt az, aki az elmúlt két évben minden alkalommal hevesen bírálta a Budapest Airport vezetését a szerinte európai nagyvároshoz méltatlan ferihegyi állapotok és a lassú beruházások miatt.

Sokat költő üzleti turisták

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint míg egy szabadidős turista költése napi 16 300 forint, addig egy üzleti turistáé 35 300. Példaként említve a 2019-ben Budapesten megrendezett ITU Telecom World-öt, az több mint 4 ezer résztvevőt vonzott a világ 135 országából, összesen közel 430 millió forint turisztikai bevételt generálva.

A nemzetközi tervpályázaton a Finta Stúdió lett a befutó, az új fogadóépületen különösen érződik a futurisztikus jelleg. Itt egyébként a felső két szinten irodák is működnek majd – mondta a vezérigazgató. A generálkivitelezést a KÉSZ Zrt. végezte.

A Magyar Telekom az összes kiállítási és konferencia-területen 5G GSM hálózatot hoz létre. Illetve egyedülálló tömegmonitoring-rendszert épített ki a belső terekben, illetve a passzázson.

A hétfői sajtóbejáráson a kongresszusi központ volt a középpontban. Egy világszínvonalú rendezvényhelyszín régi adóssága a mindenkori kormányzatnak. Korábban Demján Sándor és a TriGranit még a Müpa mellé akart felépíteni egy ilyet, de a gazdasági válság miatt lemondott róla. Később jelképes egy euróért felajánlották a telket az Orbán-kormánynak, de az nem tartott rá igényt, a telek ma is üres. Jobb híján a BAH-csomópontnál lévő budai kongresszusi központ adott helyet a nagyobb rendezvényeknek, illetve egyes belvárosi szállodákban lehetett legfeljebb 600-700 fős eseményeket szervezni.

Ez a most átadott létesítmény a kétezer fős nagyterem mellett további 24 különféle méretű és jól variálható termet, 2400 négyzetméternyi kiállítóteret és egy 2300 négyzetméteres teraszt is magába foglal, utóbbit cégek is igénybevehetik a saját rendezvényeikhez. A nagyterem – egy különleges technikai megoldással, a széksorok lesüllyesztésével – hét perce alatt síkpadlós bálteremmé alakítható, ezt be is mutatták. A pavilonokat úgy alakították ki, hogy egyszerre akár több, egymástól független kiállítás vagy rendezvény is lebonyolítható legyen. Érdekesség, hogy az egyiknél a Duna Aréna elbontott előregyártott vasbeton-elemeiből is beépítettek néhányat a tartószerkezetbe.

Az új kongresszusi központban egyszerre több nagy rendezvény is lebonyolítható (fotó: Mester Nándor)
Az új kongresszusi központban egyszerre több nagy rendezvény is lebonyolítható (fotó: Mester Nándor)

A francia GL Events 2005 és 2016 között birtokolta a Hungexpo ingatlanjait és üzemeltette is azokat. Öt éve azonban a kormánynak sikerült visszavásárolnia a telephelyet, az üzemeltetés megmaradt a külföldi cég magyar leányvállalatánál, a Hungexpo Zrt-nél.

A következő évekre több nagy nemzetközi eseményt pályázott meg a Hungexpo. Ezek közül várhatóan 2022-ben Budapest ad otthont az Európai Pszichiátriai Társaság éves kongresszusának  2-3000 fővel, 2023-ban pedig az Európai Neurológiai Akadémia éves kongresszusa jöhet 6-8000 fővel.