2018. február 19. 11:37

Hatszorosára emelkedik az ingyenes InterRail-bérlet program kerete.

Nem csak vasúti közlekedésre, de buszos utazásra is igénybe lehetne venni a jövőben a fiatalok utazási kedvezményét. Ez egyelőre csak terv, most formálódik az ingyenes InterRail-bérlet program végleges verziója a tesztidőszak tapasztalati alapján.

Jegykiadó automata Jegykiadó automata

Az ötlet, hogy a 18. életévükbe lépett fiatalok világjárását utazási kedvezménnyel támogassa az Európai Unió, két német fiatalember fejéből pattant ki. A javaslatot felkarolta Ujhelyi István, a szocialista párt európai uniós parlamenti képviselője és olyan befolyásos támogatókra lelt az ügy, mint Manfred Weber néppárti frakcióvezető, illetve Navracsics Tibor és Violeta Bulc uniós biztosok.

Az úgynevezett pilot-program keretében tavaly 2,5 millió euró állt rendelkezésre. Első körben nem is 18, hanem már 16 éves kortól lehetett élni a kedvezménnyel. De ez biztosan nem marad így, a végső programban, az eredeti tervekben szereplő 18. év lesz a kedvezmény igénye vételének feltétele.

Ujhelyi István és a stábja az elmúlt hónapokban dolgozott az Európai Bizottság illetékeseivel az ingyenes InterRail-bérlet keretrendszerének finomításán. Amit eddig tudni lehet, hogy a jövőben nem az E-twinning kereten keresztül történne a bérletek kiosztása, pontosabban Ujhelyiék szerint egy másik, már meglévő rendszerre kellene áttelepíteni ezt a feladatot. Továbbra is pályázni kell majd a programban való részvételre, és idén is lesz lehetőség kiscsoportos utazások támogatására, sőt, a tervekben szerepel az egyéni utazások beépítése is.

A 2,5 millió eurós keretből tavaly a kísérleti program révén közel 5000 fiatal tudott utazni – közölte portálunkkal Ujhelyi titkársága. A magyar kvóta az első körben 68 fő volt. Az Európai Bizottság döntése értelmében csak azok vehettek részt benne, akik regisztráltak korábban az előbb említett E-twinning keretprogramban. Ezen akar most változtatni a magyar politikus, hogy minél több fiatalt elérjen a lehetőség.

Bár hivatalos adat még nincs, de a tapasztalatok szerint a legtöbben Németországból és Franciaországból utaztak a kedvezménnyel. Sokan kerekedtek fel még Hollandiából, Romániából, Spanyolországból, Lengyelországból is. A magyar kvótához hasonló számban utaztak Írországból, Portugáliából, Svédországból.

Az idei évtől bővebb, 12 millió eurós keretből tudja majd támogatni a jelentkezőket az unió. Várhatóan jóval több magyar tud majd így csatlakozni a programhoz.

Az ingyenes InterRail-bérlet rendszerről egyébként e hét kedden várható bejelentés.

Szerettük volna megismerni a magyar kormány álláspontját a kezdeményezésről, arról, hogy a magyar állam hogyan segíti a fiatalok kedvezményes utazását, de kérdéseinkre nem kaptunk választ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból.