<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A koronavírus-válságból való kilábalásról fejtegetett az iparkamara elnöke.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalás érdekében a kormány megtette azt, amit lehetett - értékelt Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

Parragh László a lap keddi számában megjelent cikkben, arra a kérdésre válaszolva, hogyan értékteli gazdaságpolitikai szempontból a kilábalást segítő eddigi intézkedéseket, úgy fogalmazott: "Amit lehetett, azt a kormány megtette, a pénzügypolitika és a költségvetési politika stabilitást, válságállóságot kölcsönzött ebben a turbulens időszakban a magyar gazdaságnak, közben ráadásul a befektetésorientáltságot is sikerült erősíteni, miután a külföldi működőtőke-befektetések bevonzásában emeltük a csapásszámot." Az utóbbi jórészt a proaktív külgazdasági tárca érdeme - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara tavalyi gazdasági évnyitóján. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara tavalyi gazdasági évnyitóján. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezzel szemben Parragh László szerint a Magyar Nemzeti Bank jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna. A fékeket behúzva a forintot például meg lehetett volna fogni a 360-as szinten, ami után egy jól időzített kötvénykibocsátás érdemben javíthatta volna az ország pozícióit - mondta.

Szerinte az inflációval hasonló a helyzet, már az októberi pénzromlás 6,5 százalékos mértéke is messzire vezetett, amire jött a novemberi 7,4 százalékos adat. "Már jóval korábban be lehetett volna avatkozni" - fogalmazott Parragh László.

(MTI)