Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A hosszú hétvége alatt úgy felpörgette a kormány a koronavírus elleni védőoltások beadását, hogy korábbi számításainknál jóval hamarabb - Orbán Viktor jelzésével egybecsengően - léphet életbe az újraindítás/fokozatos enyhítés első lépcsőfoka. 

Kereken egy héttel ezelőtt próbáltuk megbecsülni, mikor érheti el Magyarország a 2,5 millió beoltottat. Pesszimista forgatókönyvünk szerint - ha a megelőző hét nap átlagát vetítettük ki - április 11-én lett volna az a nap, amikor a 2,5 milliomodik magyar is megkapja az oltását. Ha az elmúlt egy hét legmagasabb napi oltásszámával kalkuláltunk, április 7-ét kaptuk meg. 

Míg előbbi időpont a jelenleg április 8-ig hatályos korlátozások fényében okozott volna némi kellemetlenséget, utóbbi, április 7-i dátum tökéletes időzítésként értékelhető. 

Oltás Magyarországon (fotó: MTI) Oltás Magyarországon (fotó: MTI)

Akkori előrejelzésünk óta eltelt egy hét, ráadásul a húsvéti hosszú hétvégén a korábbinál jóval több oltást adnak be naponta, így ez jó apropó arra, hogy újabb becslést készítsünk. A metódus hasonló az előzőhöz, a különbség annyi, hogy az elmúlt 7 nap átlaga mellett az elmúlt 3 nap átlagával is számoltunk. 

Összejöhet a húsvét utáni időszak, mint céldátum

Az elmúlt egy hétben átlagosan napi 63 213 oltást adtak be a különböző oltópontokon, az elmúlt három nap átlaga ennél kicsit magasabb érték: 68 719. Ebből kiindulva a két forgatókönyvünk között sincs különbség. 

Olyannyira nincs differencia, hogy mindkét esetben április 8-án várható a 2,5 milliomodik oltás beadása Magyarországon. Mivel korábban a kormány április 8-ig hosszabbította meg a korlátozásokat, április 9-én, pénteken új világra ébredhet Magyarország. 

A kormány ugyanis már rendeletben rögzítette azt is, hogy a 2,5 millió oltás elérését követő naptól új intézkedések lépnek hatályba. Ezek pedig jelentősen megváltoztatják az eddig megszokott mindennapokat, más szabályok szerint élünk majd. Ennek értelmében:

  • a kijárási tilalom este 8 óra helyett este 10-kor kezdődik meg és változatlanul hajnal 5 óráig tart. 
  • Az üzletek hajnali 5-től este fél 10-ig lehetnek nyitva, 
  • minden bolt kinyithat, de tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent. 
  • A szolgáltatásoknál visszatérnek a március 8-a előtti szabályok.

Következő lépcsőfok: 3,5 millió oltottnál?

Nagypénteki reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök a lehetséges nyitás következő szakaszát illetően is árult el új információt. Az elhangzottak szerint a 3-3,5 millió beoltott lehet a következő mérföldkő. A kormányfő szerint ha ezt elérjük, akkor 

"adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája. Amikor ott leszünk, akkor lehet majd konkrétumokról dönteni, de ilyen átoltottság mellett már ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet". 

Erre pedig már egyáltalán nem kell sokat várni, ha az elmúlt egy hétben tapasztaltaknak megfelelően haladnak tovább az oltások. Az elmúlt egy hét napi átlagával számolva április 23-án, az elmúlt három nap átlagával április 22-én lépjük át a 3,5 milliós számot. (A 3 millió beoltottat várhatóan egy héttel korábban, április 15-16-án érhetjük el.)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.