Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Bár a járványhelyzet jelenlegi súlyossága nem ad lehetőséget a korlátozó intézkedések enyhítésére, a kormány már rendeletben rögzítette ennek jövőbeli dátumát. 

Noha Orbán Viktor már hónapokkal ezelőtt arra készült, hogy márciuban megnyithatja az országot, helyette minden eddiginél szigorúbb korlátozó intézkedések foganatosítására kényszerült. A harmadik hullám berobbanása Magyarországon sem hagyott más lehetőséget a kormány számára, mint az oltások előtérbe helyezése, mint egyetlen járható út a védekezésben. Éppen ezért március eleje óta hétről hétre hosszabbítja meg az akkor életbe léptetett intézkedések hatályát, ám időközben rögzítésre került az a szint, ahol már lesz lehetőség a korlátozások enyhítésére: ez pedig a 2,5 millió oltott személy elérése. 

Cikkünk írásakor valamivel több mint 1,9 millió személy kapta meg legalább az első oltását, a célhoz tehát még 600 ezer oltást kell beadniuk az orvosoknak. Azok az egészségügyi dolgozók kaptak újabb "súlyt" a nyakukba most, akik már eddig is soha nem tapasztalt nyomással szembesültek a járvány miatt. A kormány ugyanis hétvégén már rendeletben rögzítette ezt a 2,5 milliós célszámot, valamint azt, hogy a korlátozó intézkedéseket április 8-ig tartja fenn. Majd amint megvan a 2,5 millió oltott, a kijárási korlátozás kezdete 20:00-ról 22:00-ra módosul, április 19-én pedig nyitnak az iskolák is. 

Oltás Magyarországon (fotó: MTI) Oltás Magyarországon (fotó: MTI)

Noha jelenleg még nehéz elképzelni, hogy bő egy hét múlva elérjük a kívánatos szintet és jöhetnek a változtatások a járványügyi intézkedéseket illetően, számításaink alapján a kormány mégsem vállalta túl magát az április 8-i céldátummal. 

Előrejelzésünk alapján ugyanis, ha a jelenlegi ütemben folytatódnak az oltások, tehát napi átlagban 47-48 ezer személy kapja meg az oltását, akkor április 11-e lesz az a nap, amikor először átlépjük a 2,5 milliós határt. 

Ez amellett, hogy megmutatja: a kormány nem vállalt nagy kockázatot, azt is jelenti, hogy - talán biztos, ami biztos alapon - nem kalkuláltak az oltások felpörgetésével, amikor húsvét utáni enyhítésről beszéltek. Pesszimista előrejelzés ez más kifejezéssel élve.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha csak egy kicsit nagyobb számban alakulnak a naponta beadott oltások, mikor érhetjük el a kabinet által rögzített célszámot. Az elmúlt héten az egy nap alatt beadott legtöbb oltás 67 098 volt, ha azt feltételezzük, hogy a következő időszakban is ennyit védőoltást adnak be naponta, akkor pont határidőre összejöhet a 2,5 millió beoltott magyar. Ezt a lélektani határt április 7-én - tehát egy nappal azelőtt lépjük át, hogy a korlátozó intézkedések jelenlegi érvényessége lejárna.

Pár hetet kellene még várni? 

Miközben a kormány arra készül, hogy mindenki másnál korábban nyithatja meg az országot, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány nappal ezelőtt már úgy fogalmazott, hogy április közepén már teraszokon lehet ebédelni, a járványügyi szakemberek ezzel párhuzamosan fékeznének a tempón. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa néhány nappal ezelőtt elmondta: esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése. A Szegedi Tudományegyetem professzora, Duda Ernő szerint viszont jó cél a 2,5 millió beoltott, de az még nem lesz elegendő az új megbetegedések visszaszorításához a brit mutáns fertőzőképessége miatt. A professzor szerint legalább 3,5 millió beadott oltás kellene, hogy a fertőzések száma a felére csökkenhessen. Teljes biztonságban akkor lenne mindenki, ha ötmillió embert sikerülne beoltani - ezt már Merkely Béla, a  Semmelweis Egyetem rektora mondta az RTL Klub híradójának.

Éppen ezért megnéztük, mennyit kellene várni ahhoz, hogy a nagyobb biztonságot jelentő, 3,5 millió beoltottat elérhessük. Az elmúlt hét napi áltagoltása alapján erre még egy hónapot kellene várni, napi 47 ezres - tehát az elmúlt hét napi - átlaggal május elsején haladnánk meg ezt a szintet. Ha azonban a kormány kicsit gyorsítana az oltások tempóján, és napi 67 ezer oltást sikerülne beadni, akkor még hamarabb, április 22-én, tehát két héttel a legutóbbi rendeletben rögzített dátum után teljesülne a cél.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.