2020. március 4. 09:38

A holtankoljak.hu közlése szerint a 95-ös benzin ára bruttó 9, a gázolajé 8 forinttal csökken. Ennek megfelelően az előbbi átlagára március 6-ától literenként 365, míg a gázolajé 376 forint lesz.

Mától egyébként átlagban 9-9 forinttal csökkent a hazai üzemanyagok ára, a benzin literje 374, a gázolajé 384 forintba kerül. 

A hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típusú olaj ma reggel több mint 1 százalékkal erősödött, ám hordója még így is alig kerül többe 52 dollárnál, noha az év elején még 70 dollárhoz közel cserélt gazdát. Ez 25 százalékos csökkenés.

Mivel a benzin előállításához szükséges importált olajat dollárban számolják el, a zöldhasú árfolyama is befolyásolja a hazai üzemanyagok jegyzését. Az amerikai deviza a 2020-as évet 295 forinton kezdte, s jelenleg 301-nél áll, azaz 2 százalékkal magasabban. Igaz, volt ennél drágább is, jó két hete 314 forint, ám azt követően a dollár árfolyama a világ szinte valamennyi fizetőeszközével szemben gyengülni kezdett, s az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnapi váratlan, fél százalékpontos kamatcsökkentése miatt rövid távon nem lehet számítani trendfordulóra.

A két tényező (olajárak, dollárárfolyam) eredőjeként idehaza a benzinért átlagban 31, míg a gázolajért 45 forinttal kell kevesebbet fizetni március 6-ától, mint január közepe előtt.

Ami a kilátásokat illeti, a koronavírus által kialakított karanténok miatt jócskán mérséklődhet az utazási kedv, aminek hatására drasztikusan csökkenhet az üzemanyagok iránti kereslet. Ez további olcsóbbodást hozhat, különösen, ha a kínálat nőne. Márpedig Kínában már javulóban van a helyzet, újra finomítanak olajat itt is, ami tovább emeli az olajkészleteket. Az OPEC a holnapi, Bécsben megrendezendő ülésén viszont nagyobb mértékű termeléscsökkentésről dönthet, hogy az olaj árát hosszabb távon stabilizálja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.