3p

Egy vallási egyesülethez kötődik az ügy.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 600 millió forintos költségvetési csalás miatti ügyben egy vallási egyesület önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői, valamint társaik ellen.

A Fővárosi Főügyészség közleményében azt írt, hogy egy nemzetközi hátterű vallási egyesület egyes - elkülönülő - szervezeti egységeinek pénzügyi vezetői 2012 és 2017 között az egységek vállalkozási-gazdasági tevékenysége során keletkezett áfafizetési kötelezettség egy részét jogellenesen elkerülték.

Visszaélés az adományjelleggel

Az egyesület szervezeti egységeinek bevételeit a valóságtól eltérően teljesen vagy részben adómentes adománynak minősítették, könyvelésükben is így szerepeltették, az adóköteles bevételeiket az illetékes adóhatóság elől eltitkolták és az áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget - írták. Az ügyészség szerint az egyik szervezeti egység pénzügyi-gazdasági vezetését végző három nő és egy férfi az adóelkerülésről tudomással bírt, következményeit előre látták.

Mivel azonban elsődleges céljuk az volt, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert a szervezeti egység részére, a valótlan tartalmú adóbevallások benyújtásába és az adóeltitkolásba szándékosan belenyugodtak - olvasható a közleményben.

Mellettük más szervezeti egységek vezetését végző társaik is adómentes adományként kezeltek valójában adóköteles jövedelmeket, így jogellenesen csökkentették a költségvetési bevételt, a vezetésük alatt álló szervezeti egységek nevében az adóhatóság felé az áfabevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget - tették hozzá.

Kreatívan sikerült az adománymatek. Fotó: Pixabay
Kreatívan sikerült az adománymatek. Fotó: Pixabay

Minél nagyobb legyen a haszon

A közlemény szerint a vezetőknek már a gazdasági események teljesítésekor sem állt szándékában, hogy valós tartalommal vallják be az adót, mivel belső irányelveiknek megfelelően a szervezeti egység lehető legnagyobb bevételének megszerzésére törekedtek.

Emiatt többek között a tanfolyamok, illetve az azokhoz kapcsolódó, méregtelenítéssel, önelemzéssel, tanulás segítésével kapcsolatos könyvek és adathordozók értékesítéseiből származó bevételeket már eleve azért kezelték adományként, hogy ne fizessenek utánuk adót - írták.

A vádlottak a külön adóalanynak minősülő szervezeti egységek kapcsán az adóbevételt 4,5 millió forinttól kezdve egészen 495 millió forintig csökkentették az évek során, az összesen okozott vagyoni hátrány meghaladja a 600 millió forintot - emelték ki.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 11 emberrel - 6 nővel és 5 férfival - szemben emelt vádat, velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, egyiküknek a könyvelői foglalkozástól történő eltiltását indítványozta a vádiratban.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!