<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint akár pünkösdig is zárva maradhatnak az éttermek és szállodák. Pünkösd vasárnap idén május 23-ra esik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke körlevelet küldött ki kedden, melyben jelezte, hogy a szállodáknak és a vendéglátóiparnak fel kell készülnie arra, hogy a járványügyi korlátozások akár pünkösdig érvényben maradhatnak - írta a 24.hu. Flesch Tamás szerint nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások.

Sokáig zárva maradhatnak a szállodák és éttermek Fotó: MTISokáig zárva maradhatnak a szállodák és éttermek Fotó: MTI

Az MSZÉSZ elnöke a cikk szerint a körlevélben arról is írt, hogy tudják és jelezték is a döntéshozóknak, hogy ez az időszak még a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. Flesch megjegyezte, hogy a zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, és a szakképzett munkaerő megtartása is költséges.

A szövetség szerint az állami támogatásokkal is csak a károkat tudják enyhíteni, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Elmondásuk szerint mindent megtesznek, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz. Addig pedig tovább tárgyalnak a minél jelentősebb állami segítség érdekében ezért Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának elküldték a kéréseiket:

  • a bértámogatást emeljék meg 50 százalékról 75 százalékra,
  • legyen teljes járulékkedvezmény, hogy a dolgozók nettó bére növekedjen,
  • a tavalyi évben realizálódott havi felszolgálási díjat számítsák be a bértámogatásba,
  • a támogatásokat tartsák fenn a teljes újranyitásig és az azt követő három hónapban is,
  • az építményadót töröljék el erre az évre,
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését hosszabbítsák meg 2021 végéig.

A járvány terjedésének megfékezése érdekében november elején jelentette be Orbán Viktor kormányfő az éttermek bezárását és csak a házhoz szállítás lehetséges. A szállodák pedig csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket. A jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a korlátozások február 1-ig vannak érvényben.

Vélemény

Az MSZÉSZ álláspontja erősen találgatásnak tűnik, bár természetesen nem árt sokféle forgatókönyvre felkészülniük a szállodáknak és éttermeknek. Nagyobb esély van ugyanakkor arra, hogy már jóval pünkösd előtt nyitás lehet, hiszen jelenleg is javulnak a járványügyi adatok, és bár az átoltottság valóban alacsony, a kormány eléggé eltökéltnek tűnik abban, hogy akár a föld alól is, bármi áron (főleg Kínából) elegendő vakcinát szerezzen. Ez elemi érdeke, hiszen jövőre választások lesznek. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.